2021. 09. 14., Kedd, 13:40

MAN elektromos tesztbusz volt, most mégis Ikarus lesz Kaposvár első villanybusza

Ráadásul mindjárt két darab alacsonypadlós Ikarus elektromos autóbusz és a hozzájuk tartozó töltési infrastruktúra érkezik Kaposvárra - írja a Magyarbusz.

Az Electrobus Europe nettó 314 millió forintos ajánlattal nyerte el két darab Ikarus CityPioneer 12 villanybusz szállítási jogát. Az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. valamivel drágábban (nettó 383.820.001 forintért) kínálta az oroszlános márka nemrégiben Kaposváron is kipróbált tisztán elektromos hajtású szóló modelljét, a MAN Lion’s City 12 E-t.

Bár az elbírálás során mind a hatótáv, mind pedig az utaskapacitás tekintetében az MAN típusa kapott több pontot, a rövidebb szállítási határidőnek és a kedvezőbb vételárnak köszönhetően végül mégis az Electrobus Europe ajánlata lett a befutó. A somogyi megyeszékhelyre minden valószínűség szerint már a CityPioneer átdolgozott megjelenésű változatát szállítja majd az Ikarus.

A két új elektromos autóbusz leszállítása mellett az Electrobus Europe feladatát képezi járművenként egy-egy éjszakai töltőoszlop, valamint egy gyorstöltő állomás üzembe helyezése, továbbá a kapcsolódó szolgáltatások (átadás, telepítés, oktatás) ellátása is. A tendergyőztesnek a szállítási szerződés aláírását követő 6 hónapon belül kell teljesítenie vállalásait.

Az érkező autóbuszokról előzetesen annyit lehet tudni, hogy mozgatásukról egy 240 kW csúcsteljesítményű központi aszinkron villamos vontatómotor gondoskodik majd. A meghajtáshoz szükséges energiát 10 darab CATL gyártmányú lítium-vasfoszfát (LiFePO4) akkumulátor modul fogja biztosítani, ezek összkapacitása 314 kWh. A 2-2-2 ajtóképletű autóbuszok utastere 84 utasnak biztosít férőhelyet, közülük 28-an utazhatnak ülve. A kocsik fedélzetén a biztonsági kamerarendszer mellett mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók is helyet kapnak majd.

Hogy tetszik?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: