2021. 09. 10., Péntek, 10:42

De miért szagolgatják a kutyák az ágyékunkat?

via

A kutyák nem ismerik az emberi határokat, ha szaglászásról van szó. Társaikat is egy gyors hátsó szimatolással üdvözlik és gyakran az ember intim részeit jól megvizsgálják orrukkal, de miért?

A kutyák orra egy igazán erős rész, 10 000-szer jobb, mint az emberé. Orrukban csaknem 300 millió illatérzékelő receptor van, míg az emberében csak nagyjából 6 millió. Hogy mi köze ennek az ágyékunk szimatolásához? Nos, az egész a verejtékmirigyekre, ezen belül is az apokrin mirigyekre vonatkoztatható, pontosabban a mirigyek által kibocsátott feromonokra.

Ezek a feromonok a kutyák számára mindenféle információt közvetítenek, a kutyák testén is megannyi apokrin mirigy található, de a legkoncentráltabban a végbélnyílásnál van, ezért szagolják egymás hátsóját.

És mit tud egy kutya kideríteni, ha szaglászik? Főként a hím kutyáknál figyelhetjük meg, hogy lelkesen szaglásznak, ilyenkor tudni akarják a nőstény ovulál-e vagy esetleg éppen vemhes. A legtöbb emlőshöz hasonlóan, ahogyan már megjegyeztük, nekünk is vannak apokrin mirigyeink, ezek pedig a hónaljban és a nemi szervekben koncentrálódnak. Mivel a kutyák gyakran csak az ember ágyékát érhetik el orrukkal, innen indul az információgyűjtés.

Ebből le tudják szűrni például az életkort, nemet, hangulatot, azt, hogy nemrégiben éltünk-e nemi életet, menstruálunk-e vagy nem rég szültünk-e. Az utóbbi azért érdekes, mert egy kutatás során egy ausztrál juhászkutyát képeztek ki arra, hogy teheneknél kiszagolja az ovulációt, ezzel pedig segített a tenyésztőknek.

Ugyan azt végül nem sikerült bebizonyítani, hogy az embereknél is érzékelik-e az ovulációt, de a kísérlet megmutatta, hogy a testben bekövetkezett változásokat érzékelte.

Ugyan kellemetlen szituációba keveredhetünk, amikor egy kutya az ágyékunknál szimatol, de ő ekkor csupán információt gyűjt rólunk.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: