2021. 09. 09., csütörtök, 13:18

A pécsiek jelentős része ellenzi a Pride-ot, a szervezők mégis megtartják

Tízből hat pécsi ellenzi, hogy a város ad otthont a szeptember 18-ra tervezett első vidéki melegfelvonulásnak, amire a többség civil rendezvényként tekint – ez derül ki a pécsi önkormányzat megbízásából a Pécs Pride-ról készített közvéleménykutatás eredményéből. Pécsett 2019-ben az ellenzéki összefogás nyert a választáson, az ő megbízásukból végezték most a felmérést, így az nem vádolható politikai részrehajlással.

A több mint ezer pécsi megkérdezésével készült közvéleménykutatás eredménye alapján a város lakói alapvetően elfogadók a melegekkel kapcsolatban, és hétköznapi helyzetekben nem jelent problémát számukra más szexuális beállítottságú emberekkel találkozni.

A melegek jog előtti egyenlősége tekintetében a pécsiek megosztottak: az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolatát a többség támogatja, míg házasságkötésüket, illetve azt, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe, enyhe többséggel elutasítják” – írja a közlemény.

A közvéleménykutatás alapján a város lakóinak többsége ellenszenvesnek tartja a fővárosi melegfelvonulást, a Budapest Pride-ot. Tízből hét pécsi hallott már arról, hogy az első vidéki melegfelvonulást a szervezők Pécsre tervezik, és a többség előzetesen elutasító a rendezvénnyel szemben:

a megkérdezettek több mint fele szerint a város megítélésének inkább ártalmas a felvonulás, és tízből hat válaszadó összességében ellenzi, hogy Pécs belvárosában legyen a Pride

Szerdán tartott sajtótájékoztatót a témában Kővári János önkormányzati képviselő, ahol megjelent a Pécs Pride egyik szervezője, Rigó Bálint. A pecsaktual.hu rögzítette a beszélgetésüket:

 

 

Ti mit gondoltok erről? Kaposváron szívesen látnátok melegfelvonulást?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: