2021. 09. 08., szerda, 13:57

Több, mint 6 millió embernél vizsgálták az mRNS-vakcinák mellékhatásait

Amerikai kutatók 6,2 millió mRNS-vakcinával oltott ember adatait vizsgálták meg, hogy kiderítsék, mely bejelentett mellékhatásokat okozhatta valójában a vakcina, és melyek voltak teljesen függetlenek az oltástól.

A tanulmány során 11,8 millió beadott vakcinát vizsgáltak, az eredmények szerint pedig az mRNS-vakcináknál jelzett 23 mellékhatás egyike sem fordult elő szignifikánsan magasabb arányban az oltást követő 1-21 napban, mint később.

A kutatást több mint fél évig, 2020. december 14. és 2021. június 26. között végezték, vizsgálták az akut szívinfarktust, a Bell-parézist, agyi vénás szinusztrombózist, Guillain-Barré szindrómát, szívizomgyulladást, tüdőembóliát, stroke-ot, vérlemezkeszám megkevesbedésével társult vérrögképződést, vakbélgyulladást, Kawasaki betegséget, központi idegrendszeri görcsöket is.

A súlyos allergiás reakciók előfordulása az mRNS vakcinák kapcsán némileg gyakoribb volt, mint sima influenza oltás esetében, bár csaknem az összes eset nőknél fordult elő, és ez a szám is elenyésző, Pfizernél mindössze 8,9 eset jutott 1 millió dózisra, Modernánál pedig 8,6 szintén 1 millió beadott vakcinára.

 

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy ezek csupán részeredmények, a megfigyelések és elemzések továbbra is folytatódnak.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: