2021. 08. 25., Szerda, 14:13

Két kilométerre a parttól szedtek össze magatehetetlen SUP-osokat a Balatonon

Kedd délután I. fokú viharjelzés volt érvényben a Balaton nagy részén, ám ezt többen figyelmen kívül hagyták, akiket persze a vízirendőröknek kellett kimentenie.

A délután folyamán először az Örvényes előtti vízterületről érkezett segélykérés arról, hogy három személy a parttól csaknem kétezer méterre egy gumicsónakkal és két SUP deszkával vesztegel magatehetetlenül. Nem sokkal később pedig Balatonfüred előtt sodródott egy férfi szintén SUP deszkával a nyílt víz felé. Az egyenruhások mindkét esetben biztonságosan partra juttatták a szorult helyzetbe kerülteket.

Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: