2021. 08. 25., Szerda, 13:56

A kapszula gardrób és ami mögötte van - Így lesz könnyebb a reggeli öltözködés

via

Mi ez? Miért kell neked is és hogyan csináld meg? Mutatjuk.

Az angol capsule wardrobe kifejezés egy kisebb szekrényt vagy ruhaállványt foglal magába, ahol néhány jól kihasználható, egymással könnyen variálható ruhadarab kap helyet. Gyakran a minimalizmussal együtt emlegetik, hiszen az egyszerűségre törekszik.

Játszunk egyet és nézzük meg neked is szükséges lenne-e rá:

  • Tele van a szekrényed ruhákkal mégsem tudod mit vegyél fel?
  • Szoktál olyan ruhákat találni a szekrényed hátuljában, amiken még mindig rajta van az árcédula?
  • Nem szeretsz túl sok időt azzal tölteni mit vegyél fel, más dolgok jobban érdekelnek?
  • Szereted a rendszert és az egyszerűséget az életedben?
  • Gyakran ugyanahhoz a pár ruhadarabhoz térsz vissza újra és újra?

Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszoltál, neked bizony szükséged van egy kapszula ruhatárra!

A ruhatár felépítése nagyjából 10 darab felsőből, 5 darab alsóból és 4 darab cipőből áll, amik könnyen passzolnak egymáshoz, így nem okoz fejtörést reggelente mit mivel lehet viselni. Persze ezeket évszakonként lehet változtatni, illetve a fehérneműket, pizsiket, edzős szettek nem számoljuk ide.

1. lépés: Selejtezés

Mikor volt az utolsó alkalom, amikor átnézted a ruháid és megváltál azoktól, amiket már évek óta nem használsz? Nem jó a méret, nem szereted a mintát, nehéz variálni, kényelmetlen-ezek mind olyan tényezők, amik csak megnehezítik a ruhák közötti válogatást. Ha ezeket a nem használt textileket összegyűjtötted, akkor a jó állapotban lévőket akár adományba is leadhatod vagy a ismerőseidnek odaadhatod, ha szükségük van rá. Ha fejfájást okoz egy-két darabtól megválni, akkor csak rakd el őket valahova és ha azt tapasztalod tényleg nem keresed őket megválhatsz tőlük.

2. lépés: Alapruhatár összeállítása

Az alapruhatárba olyan darabokat válogatunk, amik nagy valószínűséggel aligha változnak az év során:

  • Edzőruha (sportmelltartó, nadrág, felső)
  • Otthoni viselet (pizsama, melegítő, pulóver)
  • Rétegezés (trikó, póló, harisnya)
  • Felsőruha (dzseki, kabát, fürdőruha, sapka, kesztyű, sál)
  • Kiegészítők (ékszerek, táska)

Ezeknél is érdemes behatárolni magunkat, hiszen így lesz teljes a minimalizálás, tehát maximum hány kabátot, pizsamát tartunk meg. A legtöbben nagyjából 10 elemre szabják ezeket kategóriánként. Érdemes ezek külön a tárolni a fő gardróbtól, hogy ne keveredjen össze az elemek és ne legyen megint átláthatatlan.

3. Jöhet a kapszula gardrób!

Ennél a lépésnél már összerakhatjuk azokat a ruhákat, amik megfelelnek mindennapi életstílusunknak. Farmernadrág, szoknya, blúzok, pólók, blézer attól függően mik relevánsak a mindennapjainkban. Ha kevésbé formálisan öltözködünk, akkor azokat a darabokat is pakolhatjuk a második lépésnél az alapruhatárba, hiszen ritkán nyúlunk hozzájuk.

Ahogy már említettük a kapszulába könnyen variálható, egyszerű darabok kerüljenek, amik megkönnyítik az életünket a reggeli öltözés során. Talán itt jön a legnehezebb része a rendszerezésnek, hiszen most ki kell választanunk azt a 10 felsőt, 5 alsót és 4 cipőt, amikkel dolgozni akarunk naponta. Ezzel a három szemponttal válasszuk ki az elemeket:

  • Mennyire hasznosak a saját kategóriájukban
  • Mennyire illik össze a többi ruhadarabbal (felsők esetében az alsókkal és a cipőkkel)
  • Mennyire könnyen tudunk több szettet alkotni vele

Tehát valamilyen flitteres, feltűnő mintázatú darab nem lesz a legelőnyösebb választás, próbáljunk inkább a fekete, fehér, szürke és bézs színeknél maradni, így könnyebb őket variálni.

Új darabokra beruházni tehát nem szükséges, ha tudunk, építkezzünk a már meglévő ruháinkból és tényleg nyúljuk a szekrényünk legmélyére.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: