2021. 08. 24., kedd, 11:03

Egekben a balatoni nyaralók árai, Kaposváron is tovább drágultak az ingatlanok

Hazánkban a koronavírus megjelenése óta folyamatos emelkedését tapasztalhatunk az ingatlanpiacon. A növekedési tendencia Somogy megye egyes településeire vonatkozóan is jellemző. Mint ahogyan eddig, az idei évben is megmaradtak a kisebb-nagyobb különbségek a megye egyes településeinek piaci árai között. Az ingatlannet.hu legújabb elemzéséből megtudhatjuk, hogy miként változtak az ingatlanárak Somogy megye ingatlanpiacán a járvány harmadik hulláma után.

Hatalmas szélsőségek a családi házak kínálati áraiban

Somogy megyében, 2021 júliusában a családi házak tekintetében Siófok vezeti az ingatlanpiaci átlagos kínálati árakat, méghozzá 637 ezer Ft/m²-rel toronymagasan. A megye elemzésbe vont települései közül Fonyód következik a rangsorban, az eladásra kínált házak itt az idei év hetedik hónapjában átlagosan 479 ezer forintba kerültek négyzetméterenként. Ezzel tehát Kaposváron, átlagos négyzetméter árakban mérve, csaknem harmadáron lehetett hozzájutni a családi házakhoz, mint Siófokon.

Ahogyan csökken a városok népességszáma úgy az átlagárak közötti különbségek is egyre kisebbek. Idén júliusban a vizsgált városok közül a legalacsonyabb átlag kínálati ár a legkevesebb lakossal rendelkező Barcson volt 122 ezer Ft/m²-es átlagárral. Barcsot ezután Nagyatád követi, ahol az eladásra kínált családi házak egy négyzetméteréért átlagosan 158 ezer forintot kértek el a tulajdonosok. Kaposváron pedig Nagyatádhoz képest 15%-kal drágábban, 221 ezer Ft/m²-es kínálati áron juthattak hozzá a befektetők ehhez az ingatlantípushoz.

Amennyiben a családi házak átlagos kínálati árait a tavalyi évhez viszonyítjuk, Siófokon és Fonyódon történt a legnagyobb emelkedés, több mint 151-165 ezer forinttal négyzetméterenként. Kaposváron, Nagyatádon és Barcson szintén növekedtek az ingatlanpiacon a családi házak eladási árai, méghozzá közel 10-15%-kal.  

 

 

Ennyiért vehetsz lakást, ha Somogy megyében szeretnéd befektetni a pénzed

Somogy megyében a lakásárak tekintetében is brutálisan nagy négyzetméterár különbségekkel találkozhattak a vásárlók a különböző településeken. 2021 harmadik negyedévének a kezdetével, ahogyan a családi házaknál, úgy a téglalakásoknál is az átlag kínálati árak versenyében Siófok áll az első helyen az 1 millió forint feletti négyzetméter árral. A vizsgált városok közül, a második helyen lévő Fonyódon a téglalakások egy négyzetmétere átlagosan 930 ezer forintba került. A dobogó harmadik helyére Kaposvár került, ahol az átlagos négyzetméter árak 600 ezer forinttal voltak alacsonyabbak Kaposvárhoz képest. Az idei év júliusi hónapjában a Somogy megyei városok közül legolcsóbban Nagyatádon és Marcalin lehetett hozzájutni a téglalakásokhoz, átlagosan 240-300 ezer Ft/m²-es kínálati áron.

Abszolút nem meglepő, hogy a panellakások esetében is Siófokon voltak a legmagasabbak az átlagos négyzetméterárak 2021 hetedik hónapjában, amikor is átlag egy millió forintba került egy négyzetméter. Viszont Siófokkal ellentétben Kaposváron a panellakások kínálati ára szinte megegyezett a téglalakások átlagáraival. Így ebben a városban átlagosan mintegy 320 ezer Ft/m²-ért kínáltak eladásra egy családi házat a tulajdonosok.

 

 

Egekbe szökött a nyaralók ára, de vajon lesz-e még drágulás?

Folyamatosan emelkednek a nyaraló övezetekben található ingatlanok kínálati árai. Ennek legfőbb oka maga a pandémia. Az emberek szemében felértékelődött szabadság és a zöld övezetek értéke, mindemellett pedig a távmunka lehetőséget kínál arra, hogy a sűrűn lakott településekről az emberek az agglomerációba, vidékre vagy akár a népszerű nyaraló övezetekbe lévő ingatlanokba fektessék be pénzünket.  A kereslet megnövekedésével pedig egyre jobban drágultak a nyaralók árai. A leginkább a Balaton környéki ingatlanok árai emelkedtek. Siófokon, Balatonalmádiban és Tapolca járásában mintegy 30 %-os, Balatonfüreden pedig mintegy 20%-so drágulás volt a jellemző.

 

Az, hogy várható- e további áremelkedés nem lehet biztosan tudni. A szakértők szerint mindez attól függ, hogy lesz e a járványnak további hulláma és ha igen az milyen mértékű szigorításokat von majd maga után.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: