2021. 08. 23., Hétfő, 12:01

A tengerentúli Kaposvár - Település, tó, de még folyó is viseli városunk nevét Kanadában

Tudtad hogy a nyugat-kanadai Új Magyarország egyik első települése volt az 1886-ban alapított Kaposvár? Nem? Akkor kapaszkodj meg, mert most felzárkóztatunk!

De mit keres településünk neve tőlünk mintegy 8000 kilométerre az óceán túloldalán? Nos, ennek megismeréséhez pár száz évet vissza kell utaznunk, mégpedig egészen az 1848-49-es szabadságharcig, melynek elvesztése után rengeteg honfitársunk vette nyakába a nagyvilágot, köztük itthon még Packh Jánosként anyakönyvezett főhadnagy is.

Packh előbb Törökországba, Londonba, majd Dél-Afrikába menekült, időközben pedig felmerült benne a gondolat, hogy érdekeit jobban érvényesítheti a herceg, Esterházy Miklós törvénytelen fiaként számon tartva. Felvette hát a világszerte ismert, nagy hatalmú és dúsgazdag családnevet, és 1868-ban megérkezett Esterházy Pál Oszkár néven New Yorkba (az Esterházyak egyébként soha nem ismerték el családtagjukként).

Itt aztán megismerkedett a magyar bevándorlókkal, megismerte gondjaikat, saját vállalkozásokat is indított sikertelenül, majd 1885-ben kapcsolatba került a kanadaiakkal, akiknek épp szüksége volt harcedzett katonákra, hogy legyűrjék a hazájukban ténykedő félvéreket, francia prémvadászok leszármazottait és az indiánokat. A kanadai hadsereggel és milíciával közösen, az egykori magyar honvédok viszonylag gyorsan leverték a lázadásokat északnyugat-Kanadában, a területen pedig rögtön meg is alapították New Hungary-t, Új Magyarországot.

Az ürességtől kongó préri első települései voltak 1886-ban Kaposvár és Esterhazy, ahová 35 család telepedett le, virágzó gazdaságokat alapítva a termékeny földeken. A helyi mesék szerint egyébként a Kaposvár név igencsak egyszerűen jött: a telepesek egyikénél épp volt egy térkép az óhazáról, melyet felakasztottak az egyik falra, hátat fordítottak neki, és találomra ráböktek.

Épp Kaposvárra, így meg is volt a név.

A település fejlődése szépen haladt, 1889-ben megnyílt az első iskola, szálloda és bár, 1892-ben egy postaállomás, 1894-ben egy templom épült, 1902-ben pedig a vasút is elérte őket, ám ennek vonala csak Esterházy települést érintette. Kaposvár jelentősége így jelentősen beszűkült, a szomszédos településre vetődött át szépen lassan az élet, mígnem később közigazgatási szempontból is Esterházy alá került. A név mindettől függetlenül fennmaradt, találunk itt Kaposvár folyót, Kaposvár völgyet, Kaposvár tavat, a Kaposvár kőtemplom pedig mindmáig az eredeti kolóniára emlékeztet.

Egyébként információink szerint Kaposvár semmiféle kapcsolatban nem áll kanadai megfelelőjével, pedig a testvérvárosok közé akár már csak a név miatt is beférne.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: