A növényi tejpótlóknál már megszoktuk a mandulából, szójából, rizsből, kókuszból vagy zabból készült italokat, azonban a burgonyából készült verzió még ezekhez képest is fenntarthatóbb.
A svéd Veg of Lund nevű cég gyártja a burgonyából készült tejpótlót DUG márkanéven. A készítményt Eva Tornberg, a Lundi Egyetem egyik professzora kutatásai alapján alkották meg. Az összetevők között a burgonyakeményítő mellett, borsófehérjét, repceolajat és cikóriarostot is tartalmaz, ízének javításához pedig maltodextrint használnak.
A gyártó szerint fenntarthatóságban sokkal jobban teljesít, az állati eredetű tejtermékekhez képest 75 százalékkal kevesebb a karbonlábnyoma, de a növényi tejpótlóknál is jobb, hiszen a mandulatejhez képest sokkal kevesebb vízre van szükség elkészítésénél.
A DUG készítményei három változatban kaphatók: sima, nem édesített és Barista verziókban, átszámítva pedig nagyjából 870 forint körüli áron elérhetők.