2021. 08. 10., kedd, 16:13

Pénteken kezdetét veszi a 12. Kaposfest - Íme a programok!

Az ország és a régió legjelentősebb komolyzenei fesztiválján augusztus 13 - 19. között ismét a már jól ismert, magas színvonalú hazai és nemzetközi sztárfellépőket hallhatja a közönség, Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével. A fiatal muzsikusok képzésére nagy hangsúlyt fektető 12. Kaposfest idén egyéb különleges programokkal is kiegészül. Az ifjú tehetségek nemcsak mesterkurzusokon vehetnek részt, hanem a fellépő művészekkel közvetlenül is megismerkedhetnek. Az összművészetiség jegyében a vendégek a táncművészet hazai legnépszerűbb együttese, a Győri Balett előadását élvezhetik, illetve kiegészítő programként a jubileumi Rippl-Rónai kiállítást is megnézhetik. Emellett gyerekprogramok, világzene és jazz is színesítik az idei nagyszabású fesztivált.

Minden évben azzal a szándékkal állítjuk össze a fesztivál műsorát, hogy mindenki találjon számára izgalmas programokat, reményeink szerint sikerrel. A legfontosabb célnak azt érezzük, hogy igazán erős személyes kapcsolódásokkal hozzunk létre egy olyan közeget, amiben az ember és az emberi kapcsolatok kerülhetnek a középpontba. Meggyőződésünk, hogy ebben a korban, ahol a virtuális és az instant tartalom ennyire elárasztja a világot, a művészet adhatja a legfontosabb szellemi táplálékot értékeink erősítéséhez, megtartásához.

– üzeni Várdai István és Baráti Kristóf a közönségnek.

Az ismert és visszatérő művészeken kívül először áll a Kaposfest színpadára Avi Avital, a világ legismertebb mandolinművésze, illetve először játszik Magyarországon Ksenija Sidorova világhírű harmonikaművész. Emellett, több koncerten fellép Matvey Demin fuvolaművész, a Csajkovszkij Verseny fúvós kategóriájának győztese és Eldbjorg Hemsing norvég származású hegedűművész.

 

Matvey Demin fuvolaművész

A magyar zenei élet kiválóságai Bogányi Gergely, Pusker Júlia, Szűcs Máté, Berecz Mihály, Zempléni Szabolcs, Fenyő László, Langer Ágnes, Ránki Fülüp   mellett a fesztivál vendége lesz a világhírű Signum Quartet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Kállai Vonósnégyes, az In Medias Brass Quintet és a Győri Filharmonikusok is.

 

Signum Quartet

A kamarazenei hangversenyeken fellép Somodari Péter, a Bécsi Filharmonikusok csellistája és Amihai Gros a Berlini Filharmonikus Zenekar szólóbrácsása. A minőségi jazz zene kedvelői többek között, Kollmann Gábor kvintettjét hallhatják Malek Andrea és Gájer Bálint közreműködésével. A klasszikus zenei programokat   műismertető előadások, mesterkurzusok, gyerekprogramok, valamint   kerekasztal-beszélgetések egészítik ki.

 

Amihai Gros a Berlini Filharmonikus Zenekar szólóbrácsása

2021-ben Rippl-Rónai József festőművész születésének 160. évfordulóját ünnepeljük. Az évfordulóhoz kapcsolódva rendezik meg a Rippl-Rónai és a fiatalok c. kiállítást a kaposvári Vaszary Képtárban. A tárlat az 1908-as esztendőt idézi meg, amikor Rippl-Rónai a Róma villába költözött, és a kukoricás stílus kialakításán dolgozott, amivel a fiatalok körében is elfogadottá vált. Az augusztus 13- rendezvény megnyitója a fesztivál egyik fontos kísérőprogramja lesz.

 

A fesztivál programja június 23-tól olvasható az esemény weboldán

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: