3+1 tökéletes kaposvári helyszín, ahonnét zavartalanul csodálhatod a hullócsillag záport!

2021. 08. 10., kedd, 12:19

3+1 tökéletes kaposvári helyszín, ahonnét zavartalanul csodálhatod a hullócsillag záport!

Idén augusztus 12-én, csütörtök este éri el a Perseidák meteorraj a maximumát, így ekkor tűnhet fel a legtöbb hullócsillag. Az eszményi hullócsillag néző helyszínek fő ismérve, hogy alacsony a fényszennyezettség, és az egyéb zavaró tényezők is minimálisak. Célszerű tehát kiruccani a környékre, és olyan helyet keresni, ahol se a fény, se a város zajai nem zavarnak. Adunk pár tippet olyan Kaposvár-közeli helyszínekkel, melyek tökéletesek csillaghullás nézéséhez, úgyhogy nektek már csak kívánnotok kell.

Mikor induljak el?

A csillaghullás 21 és 24 óra között éri el a maximumát. Ahhoz, hogy ne maradjatok le semmiről, érdemes napnyugta előtt valamivel érkezni. Ez két dolog miatt jó: egyrészt még világosban fel tudjátok mérni a terepet és kipakolni a cókmókot, másrészt (milyen érdekes) az ember szeme pont úgy van kitalálva, hogy nagyjából pont ugyanannyi idő alatt szokik hozzá teljesen a sötétséghez, mint amennyi idő a naplemente és a sötétség beállta között van.

 

Na de milyen lesz az idő?

A megfigyeléshez persze alapvető fontosságú, hogy milyen lesz az idő. A jelenlegi előrejelzés szerint csütörtök éjjel tökéletes idő lesz a hullócsillag nézéshez, tiszta lesz az ég, és még hajnalban sem lesz 18 foknál hidegebb. 

 

És akkor pár tipp, honnét érdemes kaposváron és környékén szemlélni ezt a csodát:

 

#1 Deseda

Több eszményi helyszínt is találtok a Desedán, ahol a természetes környezet és a víztükör csillogása is hozzátesz az élményhez. A biciklivel és autóval is könnyen megközelíthető gátról például kivételes kilátás tárul elénk, de a közelben lévő látogatóközpont, vagy a kaposfüredi oldalon lévő Deseda Kilátó is nagyszerű választás.

 

A gátról nappal is gyönyörű a panoráma, hát még a hullócsillagok éjszakáján...

Csodás desedai time lapse videó 2019 legnagyobb csillagzáporáról

Csodás desedai time lapse videó 2019 legnagyobb csillagzáporáról

Az év leglátványosabb csillaghullása augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel érte el maximumát, ezen a különleges éjszakán készítette az alábbi videót a 74nullanulla munkatársa, Kováts Dávid. Hajnali 1 órától 5-ig folyamatosan készítette a képeket a Deseda gátján, majd negyven...

#2 Tókaji parkerdő

Maradva a természetnél és a víznél, a Kaposszerdahely melletti Tókaji Parkerdő és tavai szintén remek választás diszkrét bájával és romantikájával. Az erdő körbeöleli a tavakat, itt igazán elfelejthetitek a város zaját, és zavartalanul küldhetitek kívánságaitokat a csillagok felé.

Csak üljetek ki valamelyik stégre, és várjátok a csillagzáport

 

#3 Zselici Csillagpark

Persze az igazi csillagvadászok nem elégednek meg ennyivel, a tökéletes helyszínhez viszont kicsivel többet kell utazni. Itthon csak néhány olyan hely van, ahol a fényszennyezettség mértéke olyan alacsony, hogy alkalmas legyen profi csillagvadászatra, az egyik a Kaposvártól nem messze található Zselici Csillagpark, mely szintén könnyen megközelíthető autóval.

A Zselici Csillagpark a csillagvadászok mekkája

 

+1 Városliget (lustáknak)

És persze azoknak, akik nem rendelkeznek saját közlekedési eszközzel. A Városliget pár perc alatt bárhonnét megközelíthető, és több előnnyel szolgál a belvároshoz képest, ahol nagy eséllyel kitakarják előlünk az égbolt jelentős részét az épületek. A tippünk: vigyetek magatokkal egy pokrócot, egy üveg bort, egy jóbarátot, beszélgessétek át az éjszakát, és kívánjatok annyit, ami életetek végéig kitart.

Ezen a dombon ülve semmiről nem maradtok le

 

Kellemes csillagvadászatot!

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: