Mi változott, mi maradt? Ezért lehet vonzó célpont a pótfelvételi során is a MATE Kaposvári Campusa!

2021. 08. 06., Péntek, 14:02

Mi változott, mi maradt? Ezért lehet vonzó célpont a pótfelvételi során is a MATE Kaposvári Campusa!

Ugyan már csak néhány nap maradt a pótfelvételi leadására a felsőoktatásba készülők számára, de augusztus 8. éjfélig még bőven ki lehet tölteni minden doksit, és le lehet adni a jelentkezést. Persze csak akkor, ha van kiválasztott szakirány és intézmény, ebben kívánunk most egy kis segítséget adni.

Mert ha már Kaposvár, akkor bizony helyben is lehet találni lehetőségeket, jelesül a MATE Kaposvári Campusán. Azt a kálváriát, amely az elmúlt években a helyi egyetem körül volt most nem is kívánnánk bolygatni, sokkal inkább azokra az infókra helyezzük a hangsúlyt, amely segíthet az épp felsőoktatási képzések között válogató fiataloknak a döntéshozatalban. És hogy a MATE miért lenne jó döntés, arról a Kaposvári Campuson érdeklődtünk.

A Kaposvári Campus önmagában is rengeteg olyan adottsággal rendelkezik, ami vonzó lehet egy fiatal számára, de most, hogy a MATE részévé váltak, milyen új kapuk nyíltak az ide jelentkezők előtt?

- A MATE nagyobb képzési portfóliót biztosít a hallgatók számára, lehetőség nyílt új szakok indítására, ilyen például a szeptembertől induló gépész-és villamosmérnök képzés. A hallgatók már nemcsak a Kaposvári Campus, hanem az egész MATE, így a hozzá tartozó kampuszok és kutatóintézetek teljes infrastruktúráját igénybe vehetik, bővül tehát a gyakorlati képzések lehetősége. A kampuszokon átívelő intézeti struktúrának köszönhetően a hallgatóknak lehetőségük nyílik arra is, hogy más kampusokon töltsék a gyakorlatukat.

- A Kaposvári Campuson is tovább bővültek a hallgatói lehetőségek, szolgáltatások, a kampusz saját éttermében kedvező áron finom ételek várják a hallgatókat, a sportolási lehetőségek széles tárháza is adott, az elmúlt években megújult a konditerem, rekortán borítású sportpálya épült, folyamatosan fejlesztik a Sportcsarnokot is sőt, a Pannon Lovasakadémián akár lovagolhatnak is hallgatók, a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont pedig kiváló helyszíne a Gólyatábornak vagy egy-egy csapatépítésnek. A felmerülő igényekre reagálva hamarosan megnyitja kapuit a Diáktanya is, amely egy színvonalas büfékínálattal és hallgatóbarát árakkal várja majd a fiatalokat. 

Hallgatók mondták nekünk:

Praktikus választásnak indult, életem legjobb döntése lett a Kaposvári Campus. A nyílt napon megfogott a Kaposvári Campus miliője, de megmondom őszintén, elsősorban azért döntöttem Kaposvár mellett, mert helyben volt. Szerencsére gyorsan kiderült, hogy a Campusnak nem ez az egyetlen előnye. Sőt, olyan adottságokkal és szemlélettel bír, amelyekkel más egyetemek aligha rendelkeznek /Csonka Nikolett, idén végzett pénzügy alapszakos hallgató/

A hallgatói élettel a helyi HÖK erők foglalkoztak, ez miként változik majd a jövőben, lesznek érezhető változások?

- A központi elvek mentén továbbra is kampusz szinten jelen van a Hallgatói Önkormányzat, tehát a hallgatók helyben továbbra is bármiben számíthatnak a Kaposvári Campus HÖK-öseire A kampusz hagyományait és szokásait megtartva a jövőben színesíteni kívánja hallgatói programokat, de emellett     ugyanolyan fontos feladatának tartja a hallgatói érdekképviseletet, emellett lehetőség nyílik a kampuszok közti tapasztalat cserére, egymás jó gyakorlatainak átvételére.
Az öt campusról érkező HÖK tagok egyébként éppen Kaposváron találkoztak először egy csapatépítő foglalkozás keretén belül még tavaly nyáron, az integrációt követően pedig a Hallgatói Önkormányzatok együttműködve tevékenykednek a jövőben.

A helyi egyetem három nagyobb esemény során szokott igazán feltűnni a kaposváriak radarjára: Gólyatábor, Egyetemi napok, Gólyabál. Szeretnétek ezt a sort bővíteni?

- A Kaposvári Campus egyik meghatározó eseménye a KÁN, amelynek szervezésében idén is tevékenyen részt vesznek a hallgatók, emellett a beiskolázási feladatokat is aktívan támogatják a Hallgatói Önkormányzat tagjai. A szakiskolai napok remek lehetőséget adnak arra, hogy a kaposvári polgárok többet lássanak az egyetemből, a kampusz az álláskeresésben is segítséget nyújt a hallgatóknak, így a tervek szerint újra állásbörzét szervezünk majd a fiataloknak.  

Hallgatók mondták nekünk:

Amikor elkezdtem az egyetemet, bizonytalan voltam, fogalmam sem volt, mit akarok majd kezdeni az életben. A Kaposvári Campuson megtaláltam önmagamat és a helyemet a világban. Ez nem ment volna kiváló oktatóim nélkül, akik odafigyelésükkel, szakmai példamutatásukkal felszínre hozták a bennem rejlő lehetőségeket /Zsigó Zsanett, idén végzett vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgató/

Mennyire kapcsolódik be egy kaposvári hallgató a MATE életébe? Teszem azt, könnyebben értesül mondjuk a Budai Campusok eseményeiről, lehetősége van Keszthelyen, Gödöllőn részt venni programokon?

- Megvannak azok az egységes platformok, amelyeken keresztül a hallgatók értesülni tudnak más campus eseményéről. Az információkat folyamatosan megosztják egymás között az Önkormányzatok, illetve nagy segítségükre van a közösségi média is, ahová minden fontos esemény felkerül, a Kaposvári Campus hallgatói így akár gödöllői, gyöngyösi, keszthelyi vagy budai programokon is részt vehetnek. 

Milyen terveitek vannak még Kaposváron, mennyire vonnátok be a campushoz tartozó egységeket (pl. Bőszénfai Szarvasfarm, Lovasakadémia)?

- A fent említett helyszínek fontos színterei a gyakorlati képzéseknek. A Szarvasfarm remek lehetőség ad a csapatépítésre, de akár kiváló kikapcsolódási lehetőséget is kínál a hallgatók számára. A Lovasakadémia kapuja mindig nyitva áll a fiatalok előtt, rengeteg hétvégi rendezvényt, díjlovagló, díjugrató versenyt kínál a Lovasakadémia, amely egy kollégista számára gyakorlatilag pár perc sétával, ingyenesen elérhető. 

Hallgatók mondták nekünk:

Utólag azt mondom ez életem egyik legjobb döntése volt, Kaposváron ugyanis olyan figyelmet kaptam oktatóimtól, amely egy nagy egyetemen elképzelhetetlen. Itt rendkívül családias a légkör, mint egy kis faluban, mindenki ismer mindenkit, de ennek ebben az esetben csak pozitív hatását éreztem /Bérces Bence, idén végzett vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgató/

Miért ajánlanád egy kaposvári fiatalnak hogy maradjon, válassza a MATE Kaposvári Campusának képzéseit?

- A MATE Kaposvári Campus színes képzési portfólióval rendelkezik, idén szeptembertől elindul a műszaki képzés is. Az itt tanuló fiatalok piacképest tudást szerezhetnek, emellett a hallgatók túlzás nélkül egy nagy család tagjai lesznek. Itt nemcsak a hallgatók segítik egymást, kiváló a kapcsolat az oktatók és a hallgatók között. Az oktatók a kis létszámú csoportoknak köszönhetően gyakorlatilag mentorok, akik személyre szabottan tudják segíteni a fiatalok fejlődését. Hallgatóinknak sokszor már az egyetemi évek alatt munkát kínálnak, a tanulmányaik elvégzése után pedig sokszor a gyakorlati helyükön dolgoznak tovább a fiatalok.  

- Természetesen fontos a kikapcsolódás is, amelyre számos lehetőségük van a hallgatóknak. A családias légkörnek köszönhetően szoros kapcsolat alakul ki nemcsak a csoporttársak között, hanem más képzéseken tanuló egyetemi társakkal, nemzetközi hallgatókkal is. 

Hallgatók mondták nekünk:

Fábián Gergely jelenleg a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi rendszer elemzéséért és statisztikáért felelős ügyvezető igazgatójaként tevékenykedik. 12 éves jegybanki tapasztalattal a háta mögött – vallja, Kaposváron olyan remek alapokat kapott, amelyekre minden helyzetben bátran támaszkodhatott: „Imádtuk a Campus-hangulatot, azt, hogy kis csoportokban tudtuk elsajátítani a szakmai tudást. Így igazán személyre szabott támogatást kaphattunk az oktatóinktól, akik tulajdonképpen a mentoraink voltak."

További részleteket a MATE Kaposvári Campus képzéseiről, pótfelvételiről ITT találtok!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: