2021. 08. 06., Péntek, 11:48

A palackozott víz 3500-szor nagyobb környezetterhelést jelent a környezetre mint a csapvíz

via

A csapvíz vagy a palackozott víz jobb? Egy friss spanyol tanulmány környezeti és egészségügyi szempontból is körbejárta a kérdést.

A palackozott víz előállítása 3500-szor annyi környezeti erőforrás felhasználásával jár mint a csapvízé, ökológiai rendszerre gyakorolt hatása pedig 1400-szorosa. Ráadásul háromszor annyi vízre van szükség egy műanyag palack előállításához, mint amennyi belefér.

Az egészségügyi érvek nem indokolják a palackozott víz széles körű használatát. Elég nyilvánvaló, hogy a palackos víz környezeti hatása nagyobb a csapvíznél.

A kutatás a spanyolországi Barcelonára összpontosított, ahol körülbelül 1,35 millió ember él és ennek közel 60 százaléka palackozott vizet fogyaszt bizonyos időnként. Úgynevezett életciklus-értékelést használtak, amely egy termék teljes élettartama alatt becsüli meg annak környezetre gyakorolt hatását. Magába foglalja a nyersanyagok kitermelését, gyártását, szállítását, forgalmazását, használatát és ártalmatlanítását. Az ISGlobal tanulmánya apalján tehát, ha minden barcelonai lakos palackozott vízre váltana, a nyersanyagok kitermelése több mint 70 millió euróba kerülne, és évente 1,43 állatfaj pusztulásához vezetne.

A csapvíz tehát még az erősen klórozó városokban is csak elenyészően egészségtelenebb a palackozott társával szemben, a környezeti előnyök pedig egyértelműek.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: