2021. 07. 27., kedd, 09:25

Miért lett férfi ital a sör?

Ha rólunk, magyarokról van szó, a legtöbb nemzetnek a gulyásleves és a sör jut eszükbe először. Mai cikkünkben utóbbit, a magyar sörfogyasztási szokásokat szeretnénk bemutatni úgy, hogy közben belevonjuk a női, férfi megítéléseket, hagyományokat, és egyéb más jellegzetességeket.

A kezdetek - a sumérok vízbe hajították a rossz sörfőzőket

Kezdjük a legelején: hogy is alakult ki a sör? A sörfőzés, mint olyan, évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza. Több, mint kilencezer évvel ezelőtti bizonyíték van a sör készítésére és fogyasztására egyaránt. Ami ebben a különleges, az az, hogy az ókori egyiptomiak, illetve a sumerek is a női nemhez kötik eme csodás ital létrejöttét, külön sörfőző istennőjük volt, akikhez imádkoztak és akiknek hálát adtak az italért. A kocsmákat a nők vezették, ezen felül pedig a sörfőzést is legtöbbször a nőkre bízták. Véresen komolyan vették ezt az ágazatot – ha kifogásolható volt a sör, bedobták a folyóba a készítőjét. Szerencsére ez ma már nincs így, ha nem ízlik a sör, veszünk egy másikat – persze csak miután „nagy duzzogva” elfogyasztottuk az előzőt.

 

pixabay.com

Hagyomány - a mértéket nehéz megtalálni!

A magyar hagyományokhoz hozzátartozik, hogy szinte minden tevékenység mellé szívesen legurítunk egy korsó/doboz/pohár sört. Legyen szó focimeccsről, fűnyírásról, kerti partiról, vagy csak simán egy hosszú és fárasztó nap utáni levezetésről, a sör méltó helyet foglal el kultúránkban. Azonban mivel alkoholról van szó, fontos megemlíteni a mértéktartást. Magyarországon nem fényes a helyzet az alkoholizmust illetően. Ugyan az alkoholfogyasztási adatokat meglehetősen nehézkes mérni, hiszen többnyire bolti eladásokra lehet alapozni, statisztikák szerint hazánkban körülbelül egymillió azok száma, akik alkoholproblémákkal küzdenek. Nemcsak az alkoholisták száma nő, hanem az általuk vásárolt alkohol ára is.

 

pixabay.comDe miért alakult át „férfias” itallá?

„Ne sörözz, az a férfiak itala!” – hallhattuk több ismerőstől is, amikor nő létünkre éppen kibontottunk egy kellően behűtött sört. De miért, hogyan és mikor alakult ez át a férfiak italává, ha maga a sörfőzés tevékenysége eredetileg a nőknek köszönhető? Lényegében a céhesedés és az üzlet megjelenése fosztotta meg a nőket a privilégiumtól. Azonban manapság egyre több nő nyit az árpából készült italok felé. Többségüket a kesernyés ízvilág riasztotta el eddig, de a kísérletezéseknek hála már tulajdonképpen olyan ízű sört ihatunk, amilyet csak szeretnénk.

 

Bizony a nők is sörözhetnek! De milyen sört válasszunk nőként?

Bármilyet! Na, jó, ennyivel nem szeretnénk letudni az egészet, de az alapfelfogás az lenne, hogy mindenki azt igyon, amihez kedve van, amit kíván, nemtől függetlenül. A gyengébb nem ízlésvilágához kapcsolódóan általában az édeskésebb ízvilágra asszociálunk, például meggyes, málnás, de akár mézes és csokis sörök közül is választhatnak a női sörrajongók.

 

pixabay.com

Főleg a kézműves sörök örvendnek nagy népszerűségnek a nők között, de vannak, akik a hagyományos, kesernyésebb ízű söröket részesítik előnyben. A Lidl akciós újságban most lehetőségünk van mindkettőből beszerezni, kedvünkre próbálgathatjuk, melyik márka melyik ízvilága kedvez ízlelőbimbóinknak. Vagy ha kifejezetten specialistától akarunk vásárolni, megnézhetjük a Csakajosor.hu weboldalt.
A beltartalom mellett nem elhanyagolható az sem, hogy a kézműves sörök üvege és dizájnja mindig szemet gyönyörködtető, nagy odafigyeléssel készült, alapos tervezés után. 

Láthatjuk tehát, a sörfogyasztás nemtől független, a mai, elfogadó társadalomban pedig pláne mindegy, ki és mit iszik. Ugyan a mértéktartás fontos, és mindenkit arra buzdítunk, ismerje saját határait, azért abban egyetérthetünk, hogy

 

„Egy sör nem sör!”

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: