2021. 07. 27., kedd, 11:12

Kékalga fertőzés a Desedában, hétvégén nem engedték úszni az eXtremeMan mezőnyét

Hétvégén tartották városunkban az eXtremeMan soron következő fordulóját, amely a Deseda vízminősége miatt duatlon versennyé változott.

A verseny rendezői közleményben tudatták oldalukon, hogy a versenybíróság és a Nemzetközi Quadrathlon Szövetség egyöntetű döntése értelmében a víz minősége miatt duatlon versenyként került hétvégén megrendezésre az eXtremeMan113 és eXtremeManQ135. A távok így mindkét verseny esetében módosultak, az úszás kiesett, maradt a futás és a kerékpározás.

Az okokról úgy tájékoztattak: 

A Deseda tó vízminőségét a verseny előtt az előírt módon és időpontokban hivatalos labor vizsgálta, tökéletes eredmények születtek. Az utolsó mintavétel 20-án történt. A helyszínen minden nap dolgoztunk, a jelenségre a pénteki napon figyeltünk fel. Legnagyobb sajnálatunkra kiderült, hogy kékalga fertőzéssel állunk szemben, mely allergiát, irritációt vagy hasmenést okoz. Amennyiben egy triatlon vagy quadtratlon versenyen bármilyen ok miatt nem engedélyezett az úszás, a szabályok értelmében duatlon versenyt kell rendezni.

Naponta változhat az algásodás a Balatonban

Naponta változhat az algásodás a Balatonban

Fonalas kékalga jelent meg a Balatonban a tó nyugati és déli partjainál, a Keszthelyi-medence mintegy felét érintve és a helyzet naponta változhat - közölte Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa szerdán az MTI-vel.

Július elején mi már megpedzegettük a Deseda vízminőségét, bár akkor a víz magas A-klorofill tartalma miatt hívták fel az érzékeny bőrű fürdőzők figyelmét, hogy inkább ne fürödjenek. Ezúttal a kékalga okozott problémát, amely ugyan a vízi táplálékhálózat legalapvetőbb egysége, nagy mennyiségben komolyan veszélyezteti a vízminőséget, hiszen nagyobb tömegben olyan toxinokat termelnek, amelyek más élő szervezetekbe jutva megbetegedéseket okozhatnak. Ezek a kémiai anyagok emberi bőrre kerülve kiütést, szembe jutva irritációt okoznak, a víz lenyelése esetén viszont akár még hasmenés is kialakulhat. 

Érzékeny bőrűeknek nem ajánlják a Desedai fürdőzést, de a többiek is fürödjenek le utána!

Érzékeny bőrűeknek nem ajánlják a Desedai fürdőzést, de a többiek is fürödjenek le utána!

Jól hangzik mi?

Információink szerint a versenyzők ugyan az elején értetlenül fogadták a döntést, ám mikor elmondták mi az oka az úszás elmaradásának elfogadták, és az eredeti tervek szerint mindenki rajthoz állt.

Hogy a kékalga mértéke továbbra is veszélyt jelent e a fürdőzőkre a legfrissebb labor eredményekből kiderül, de ezt az időjárási körülmények is nagyban befolyásolhatják majd.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: