2021. 07. 26., hétfő, 09:33

Ha nem veri ki a balhét a CT vizsgálat miatt a kaposvári kórházban, talán már nem élne az édesanyja

Talán csak a kaposvári fiatal igazságérzetén múlott édesanyja élete, akit csak egy hatalmas paláver után vittek be CT vizsgálatra. Mint kiderült, igaza volt Bendegúznak, a vizsgálat kimutatta, hogy édesanyjának életmentő műtétre van szüksége. A Blikkel osztotta meg történetét.

A háromgyermekes asszony kálváriája akkor kezdődött, amikor elviselhetetlenül fájdalmas görcsök törtek rá. Volt, amikor emiatt csak tápszert tudott enni, de azt is kihányta.

– Elmondhatatlanul fájt nekem, hogy az édesanyámat ilyen betegnek láttam – mesélte a Blikknek Bendegúz. – Az első műtét alkalmával anyukám gyomrának a kétharmadát kivették, de a fájdalmai újra és újra előjöttek. Karácsony előtt épp piskótát sütött, amikor a konyhában elájult. Amikor a mentők átadták Ritát a kórházban, leültették az őrzőben.

Négy órán át jajgatott a fájdalomtól, majd újra eszméletét vesztette. Csak ezután került orvos elé – idézte fel Bendegúz. Kiderült, a korábbi műtét miatt tályog alakult ki a hasüregében, ezért meg kellett műteni. Később ismét kórházba került, a hasüregében folyadékot találtak.

Sikeres volt a beavatkozás, de az anyát benyugtatózva, fájdalomcsillapítókkal teletömve hazaküldték, mondván: kell az ágya, mert a Covid miatt ki kell üríteni a kórházat. Ritát később a háziorvosa hiába utalta be újra és újra a kórházba, nem végezték el rajta a szükséges vizsgálatokat, a nő pedig nem lett jobban.

 

Ritát háziorvosa hiába utalta be újra és újra a kórházba

– Június 29-én reggel mentő vitte a kórházba – emlékezett a történtekre Bendegúz. Berohantam hozzá a holmijával, de csak a recepciósig jutottam. Ő telefonálgatni kezdett, majd közölte, hogy az édesanyámat aznap délután kiengedik. Felhívtam a kezelőorvosát, aki azt ismételgette, hogy a vizsgálatok szerint minden rendben van vele.

Bendegúz addig ordított, addig verte az asztalt, amíg el nem érte, hogy az anyját tolják be CT-vizsgálatra. A doki a vizsgálat eredményét látva Ritát azonnal a sebészetre küldte, akin másnap reggel életmentő műtétet hajtottak végre. Kiderült, a súlyos állapotban lévő édesanya gyomrában ismét tályog keletkezett

Bendegúz állítja, az egyik kórházi dolgozó a fiúnak elismerte: ha az édesanyját akkor ellátás nélkül hazaengedik, szepszisben meghalt volna.

– Szerencsére erős az igazságérzetem, tudtam, hogy ebben az egy dologban biztosan nem tévedek. Amikor a műtét után elmeséltem anyukámnak, hogyan mentettem meg az életét, először nem is hitte el. Örömmel tölt el, hogy már otthon lábadozik, jobban van, most volt varratszedésen – mondta Bendegúz.

Sokan megelégedtek volna azzal, hogy a dolgok a végén jól alakultak. Azonban Bendegúz nem érte be ennyivel. Levélben tett panaszt a kórház orvos-igazgatójánál, és azt az ígéretet kapta, hogy belső vizsgálat indul az ügyben. Ennek várja az eredményét. És persze a kórház bocsánatkérését.

 

UPDATE: Bendegúz jelezte szerkesztőségünknek, hogy a Blikk-en megjelent cikkben van néhány pontatlanság, ezeket most javítanánk:

- Pár éve Pécsen eltávolították édesanyám gyomrának 2/3 részét majd 2019 karacsonyán, mikor mentőt kellett hívnom hozzá, akkor nem otthon ájult el, hanem csak miután bevitte a kórházba a mentő, és órákat váratták a folyosón. Ekkor egy tájogja volt, amit el is láttak, majd 2020 áprilisában megint bevonult a kaposvári kórházba erős hasi fájdalmakkal.

Ekkor a leletek szerint már látszott, hogy a gyomránál olyan helyen távoznak légbuborékok, ahol nem kéne, valamint a hasüregében található volt folyadék, aminek nem lett volna ott a helye. Ekkor benyugtatózták, fájdalomcsillapítózták és görcsoldózták és bármilyen „normális” kezelés nélkül hazaküldték, mert a covid miatt üríteni kellett az osztályokat.

Ezt követte a mostani eset 2021 júliusában, mikor a munkahelyéről vitte be a mentő. A sürgősségi megőrzőben hagyták 1-2 órát nyögdécselni, majd mikor bementem dél táján közölte a portás, hogy fél háromkor hazaküldik. Ezután hívtam fel a kezelőorvosát, akinek mondtam hogy legyen szíves csináltatni egy CT-t, mert eddig csak az hozott eredményt. Ő flegmán visszadobta a telefonba, hogy nem így működik a CT. Erre felhoztam nekik több korábbi esetet, mikor nem vizsgálták ki, nem kezelték és nem végezték el a háziorvos által javasolt vizsgálatokat.

Majd közöltem telefonon a rezidenssel, hogyha hazaküldik es otthon esik össze vagy bármi baja lesz, akkor háborúba megyünk ügyvédekkel a biróságon és addig nem fogok nyugodni, amíg emberek közelében dolgozhat.

- Ezek után végezték el rajta a CT vizsgálatot, ami kimutatta hogy másnap műteni kell, mert a korábbi műtétnél - amikor kivették a gyomra 2/3 részét - ahol összeillesztették a gyomrot a béllel, az az illesztés szivárgott. Másnap mondta a sebész, hogy ha nem fogadja el a műtétet, akkor szép lassan megtelik a hasüreg folyadékkal, vérmérgezést kap és meghal.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: