2021. 07. 22., csütörtök, 13:52

Néma segélykiáltás - Segélykérő kézmozdulatot vezet be a rendőrség

Kanadából indult, és már a magyar közösségi médiában is elkezdett terjedni az a segítségkérő mozdulatsor, amivel a bajbajutottak némán is segítséget tudnak kérni.

A rendőrség szeretné bevezetni a magyar köztudatba azt a nemzetközi szinten már ismert  három kézmozdulatból álló mozdulatsort, aminek segítségével kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek némán is tudnak segítséget kérni. A kézmozdulat helyes használatáról egy animáció is készült.

Ahogy azt a rendőrség közleményében is olvashatjuk az áldozatok sokszor nem tudnak bántalmazójuk előtt segítséget kérni, azonban lehetőségük lehet a kézmozdulat használatára.  

(...) nem csupán egy új segítségkérő módszerről van szó, hanem az általa kifejtett nevelő hatásról is, amely megtanítja embertársainkat arra, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat magunk körül a rohanó világban (...)-írják a közleményben.

A kézmozdulatot bárki használhatja, aki telefonon vagy más módon nem tud segítséget kérni, de azonnali szüksége lenne rá.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy amennyiben valaki ilyen segítségkérést tapasztal hívja a 112-t.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: