2021. 07. 22., Csütörtök, 13:15

Mi lesz a harmadik oltással? Kariko Katalin és Rusvai Miklós pontosított

via

Ha gondolkozol a harmadik oltáson érdemes megismerni a kormány és a szakemberek tanácsait, amelyben jelenleg azonban nincs egyetértés. A világszinten is elismert kutató Kariko Katalin véleménye alapján az AstraZenca és a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de a Pfizer és a Moderna esetében más a helyzet. Kásler Miklós mást javasol.

Ahogy már írtunk is róla, a miniszterelnök bejelentése alapján augusztus 1-től lehetőség lesz a harmadik oltás beadatására azoknak, akiknél legalább 4 hónap eltelt a második vakcina beadásától számítva, azonban arról, hogy a meglévő két oltás mellé melyik típusú vakcinát ajánlják a szakemberek, megoszlanak a vélemények. 

Ebben a szakmai kérdéseben a magyar kormány állaspontja az, hogy a harmadik oltás más típusú legyen, mint az első kettő, így azoknak, akik például mRNS típusú vakcinát kaptak (Pfizer és Moderna), harmadikra a vektorvakcinát (Astrazeneca, Sputnyik), vagy az elölt vírusokat tartalmazó kínai Sinopharmot ajánlják. 

A Pfizer Hungary Kft. ügyvezetője, Vereckei Péter azonban azt nyilatkozta a Népszavának, hogy klinikai vizsgálatok nem támasztják alá a az oltóanyagok keverésének hatékonyságát. 

Karikó Katalin az RTL klubnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy szerinte az AstraZenca és a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de az mRNS-t tartalmazó Pfizernél vagy a Modernánál lehet ugyanaz a harmadik dózis, ezeket akárhányszor be lehet adni és nem javallott mellé más típusú vakcinát beadatni, mivel kutatási eredmények ezt nem támasztják alá.

Erre az emléletre Rusvai Miklós, az MTA doktora is ráerősített, és megosztotta a negyedik hullámmal kapcsolatos véleményét:

A járvány ugyan szünetel, de ne legyenek illúzióink, az őszi hűvös, nyirkos idő beálltával egyre többen kapják el a vírust, hacsak nem előzzük meg. 

Véleménye szerint az újabb hullám során azok lehetnek veszélyben, akik még nem oltatták be magukat, emellett akikben már halványul a korábban kialakult immunválasz, ugyanis felmérések igazolják, hogy vannak olyan emberek, akiknél nem alakult ki mérhető immunválasz két vakcina beadását követően sem. Első körben azoknak ajánlja a harmadik oltás felvételét, akik december végén, januárban oltakoztak, emellett hozzátette, hogy szerinte is a Sinopharm és a vektorvakcinák esetében lehet előnyös a a vakcinák mixelése. 

Ti hogy álltok a harmadik oltáshoz?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: