2021. 07. 16., Péntek, 16:03

Az Európai Bizottság új stratégiát mutatott be az európai erdők védelmére és helyreállítására

via

Az Európai Bizottság elfogadta az európai zöld megállapodás részét képező, 2030-ig tartó időszakra szóló új uniós erdőstratégiát, mely a természetes és őshonos erdők szigorú védelmét, a leromlott állapotú erdők helyreállítását, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítását tűzte ki célul.

Az új erdőstratégia hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unió 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkentse üvegházhatásúgáz-kibocsátását, 2050-re pedig teljes klímasemlegességet érjen el. Segít abban, hogy az EU az európai klímarendeletnek megfelelően fokozza az úgynevezett természetes elnyelők által végzett szén-dioxid-eltávolítást. Azáltal, hogy átfogó megközelítést alkalmaz a társadalmi, a gazdasági és a környezeti szempontok tekintetében, az erdőstratégia az uniós erdők sokoldalúságát hivatott biztosítani, és kiemeli, mennyire fontos szerep hárul ebben az erdészekre.

Az erdők stratégiai szövetségeseink az éghajlatváltozás és a biodiverzitás-csökkenés ellen folytatott harcban. Szénelnyelőként működnek, és segítenek csökkenteni a klímaváltozás hatásait. Lehűtik a városokat, védelmeznek a súlyos áradásoktól, és az aszály hatásait is mérséklik - fogalmaztak.

A közlemény kiemelte, több különböző tényező, köztük az éghajlatváltozás is veszélyt jelent erdők jövőjére nézve. Az új uniós erdőstratégia ezért jövőképet vázol fel és konkrét intézkedéseket határoz meg azzal a céllal, hogy az erdők kiterjedése növekedjen, állapotuk és ellenálló képességük javuljon, védelmük és helyreállításuk pedig lendületet kapjon.

A javasolt intézkedések a szénelnyelők és szénkészletek növelése révén fokozni fogják a szénmegkötést, hozzájárulva ezáltal az éghajlatváltozás mérsékléséhez. A stratégia keretében az EU elkötelezi magát a természetes és őshonos erdők szigorú védelme, a leromlott állapotú erdők helyreállítása, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítása mellett, és vállalja, hogy ennek során megőrzi az erdők által nyújtott és a társadalom számára nélkülözhetetlen ökoszisztéma-szolgáltatásokat.

A stratégia a leginkább éghajlat- és biodiverzitásbarát erdőgazdálkodási módszerek alkalmazását szorgalmazza, és hangsúlyozza, hogy a faalapú biomassza használatát a fenntarthatóság határain belül kell tartani.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: