2021. 07. 14., szerda, 09:31

Együttműködési megállapodást jött létre a Balaton jövője érdekében kutatók és a vízügy között

A balatoni vízminőség-változás hatékonyabb nyomon követése érdekében ötéves együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási megállapodást kötött kedden a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a három érintett dunántúli vízügyi igazgatóság.

Az intézmények mostantól kölcsönösen megosztják a balatoni mérések adatait, ha kell, segítik egymást a kiértékelésében, valamint egyeztetnek a mintavételekről. A cél a balatoni mérési adatok egységes kezelése, az információáramlás biztosítása, valamint az alap- és alkalmazott kutatások eredményeinek felhasználása a vízgazdálkodási és vízkezelési eljárások kidolgozásában.

Jelenleg nincs kapacitás megfelelő monitorozásra a Balatonon és a vízgyűjtőjén, ezért a vízügy által végzett mérések, monitorozási adatok nagy segítséget jelenthetnek az ökológiai folyamatok értékeléséhez. Az OVF közlése szerint a megállapodás részeként a szakemberek megosztják egymással a műholdképek felhasználásához és kiértékeléséhez a rendelkezésükre álló módszertani eljárásokat.

Törekednek közös használatú program és algoritmusok rendszeresítésére, amelynek célja az a-klorofill-koncentráció, valamint az áramlási viszonyok tér- és időbeli változásának követése, továbbá az eutrofizációs események előrejelzése. Együttműködnek a Víz Keretirányelv hatálya alá tartozó feladatok megvalósításában, különösen az ökológiai állapotot monitorozó és értékelő rendszerek fejlesztésében.

Szükség van a BLK szakembereinek tudására, arra az inkább ökológiai, mintsem vízgazdálkodási kutatási háttérre, amelyben feltárják a kedvezőtlen folyamatok kialakulásának okait, esélyt adva a megelőzésre-tették hozzá.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: