2021. 07. 09., péntek, 12:59

Féltek a balatonfűzfőiek az 5G tornyoktól, megtiltották az építésüket - Mégis felállítják őket

A Kúria érvénytelenítette Balatonfűzfő önkormányzatának azt a rendeletét, mely szerint a település belterületén nem építhetnek 5G adótornyokat.

A veszélyhelyzet idején, mikor a településvezetők lehetőséget kaptak arra, hogy az önkormányzati testület nélkül hozzanak döntéseket Balatonfűzfő polgármestere módosította a helyi építési szabályzatot, melynek célja az volt, hogy korlátozza a mobil hírközlő bázisállomásokat.

Jelenleg egy önálló adótorony van Tobruk területén, a vonalas és mobil hírközlési ellátottság mindenhol teljes. A város egyedüli sajátossága a rendkívül nagy belterület, melyen belül és az attól való távolságot szeretné az önkormányzat a mobil hírközlő berendezések elhelyezhetősége tekintetében megszabni. A lakosság nagy része ugyanis nem szeretné az újabb mobil hírközlési fejlesztések (5G) rendszereinek kiépítését, mivel annak egészségügyi hatásai nem tisztázottak - állt a módosításban.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa szerint azonban a rendelet ellentétes más jogszabállyal, alaptörvénybe ütközik, így a módosítást összhangba kell hozni az elektronikus hírközlésről szóló törvénnyel. 

Nem zárhatják ki azonban egész településrészekről az ilyen építmények elhelyezését, illetve nem tilthatják meg az elektronikus hírközlési berendezések fejlesztését meghatározott technológia kizárása érdekében - írta a Kúria.

Döntésük nyomán az önkormányzatnak nyolc napja van a megfelelő rendelet megfogalmazására.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: