2021. 07. 09., Péntek, 09:48

A smink fejlődéstörténete a századfordulóig

A sminkelés nem egy új dolog, sőt… a mai divatos irányzatokig hosszú út vezetett, nézzük is meg részletesebben!

1900-1920

A nagyszerű Anna Pavlova, Gladeys Cooper és Teda Bara a stílusikonok. A kozmetikumok egyre elérhetőbbé válnak a nagyközönség számára: a Bourjois bemutatja első sminkkészletét és meghódítja a világot. A szett púdert, rúzst, sminkecsetet, szemceruzát és szemöldökceruzát tartalmaz.

Ezt követően megjelent az első Maybelline szempillaspirál, ami őrületes népszerűségre tesz szert. Követi a Max Factor, amit nem igazán kelle reklámozni, hiszen Charlie Chaplin, Fatty Arbuckle, Buster Keaton hollywoodi humoristák mindenhol dícsérik, és ennek nagy híre ment. 

A 30-as évek

Vékony szemöldök - Greta Garbo, Jean Harlow, Karol Lombard. Az eladások csúcsán a rúzsok vannak. Míg Európában 1921-ben naponta egy rúzst adtak el, 1931-ben ez a szám 1500-ra nőtt! Szintén divatos a szemhéjtus és a cicaszem. 

A második világháború bénító világa ellenére a 40-es években a kozmetikai ipar működése nem szűnik meg. A szemöldök vastagabb, a rúzs kivételesen vörös, a dús ajkak pedig minden nő álma. Ha röviden kellene jellemezni a 40-es éveket, még hozzáadnánk, hogy “kimegyek a mosdóba, bepúderezem az orrom”. Ingrid Bergman, Rita Hayworth, Katharine Hepburn és Marlene Dietrich lett a divat szimbóluma.

Az 50-es években tanulták meg először, mit is jelent egy “márka arcának” lenni. Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Grace Kelly és Elizabeth Taylor a szépség mércéi. Vörös rúzs helyett pasztell rózsaszín (a Revlon dobja piacra először), majd a 3-4 színű szemhéjfesték paletták. 

Twiggy az 1960-as évtized “ideáljává” válik: a törékeny tizenéves lány, aki hatalmas szemekkel néz a világra mindenkit meghódít. 

70-es évek 

Először jelenik meg a “ragyogó bőr” fogalma, illetve nagyon népszerűek lesznek a gyöngyházfényű rúzsok. Divatba jön a barnulás és a barnító kozmetikumok.

80-aS ÉVEK 

A 80-as években a gyönyörű smink élénk, neon, műszempillás. A legdivatosabb árnyalat a fukszia (nem mindegy, hogy szemhéjfestékről, rúzsról vagy pirosítóról beszélünk). Ezekben az években nincs olyan, hogy túl sok! Madonna, Sher is bizonyítja: minél merészebb, annál jobb! 

90-ES ÉVEK 

Az élénk színek amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan is mentek - a 90-es években a matt bőr, a természetes szemöldök és a bézs smink. A Jóbarátok Rachel-je lett a nők bálványa, a szőkéknek pedig Claudia Schiffer.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: