2021. 07. 05., hétfő, 12:32

Azt kéri a Madártani Egyesület, hogy senki ne etesse a vízimadarakat

A vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot.

Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek - hívta fel a figyelmet hétfőn a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), és arra kérte a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat. Etetésük az énekesmadarakéval szemben nem hasznos, mert megbetegíti a madarakat, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét. 

 

Az MMR kiemelte azt is, hogy a feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban. A nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a "sok szegény, éhes", valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket. 

Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat - hívták fel a figyelmet.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: