2021. 06. 23., Szerda, 12:18

Sokadjára hívtak rendőröket a hajléktalanoknak zsíroskenyeret osztogató Juditra Kaposváron

Pintér Judit a kaposvári hajléktalanok civil segítőjeként vált ismertté, több mint fél évtizede dolgozik értük. Ő működtette a Fő utcai Szeretetkaput is, amit többszöri feljelentés után kénytelen volt bezárni. Mostanában leginkább szendvicsekkel segíti a nehéz helyzetben lévőket, de vannak, akiknek továbbra sem tetszik amit csinál, a közelmúltban többször is feljelentették - most a Népszava szólaltatta meg.

A Covid-járvány kitörésekor alapított egy Facebook-csoportot, hogy nagyobb összefogással segíthesse tovább a rászorulókat. Kezdeményezéshez több mint négyszázan csatlakoztak. Az akció azonban nem tetszik mindenkinek: Pintér Juditot szomszédja többször is feljelentette, a jegyző pedig a közegészségügyi előírások betartása, az ételosztás engedélykötelessége miatt figyelmeztette. Pedig a főzéshez a hozzávalókat hentestől, zöldségestől, boltoktól kapta, illetve az adományként érkező összegekből megvásárolta, ráadásul állítása szerint ügyelt a járványügyi előírások betartására is. A kiporciózott adagokat a lakása erkélyéről kosárban eresztette le a rászorulóknak, akik maszkra, kézfertőtlenítőre is számíthattak tőle.

Amikor a közeli parkban szendvicset osztottam, láttam, fényképeznek a közterületesek. A társasházunk kapujában is rendre megjelennek, így átszoktunk a hátsó udvarba, de oda is utánunk jönnek. Néhány napja hat zsíros kenyeret adtam éppen a rászorulóknak, amikor előbb a közteresek, majd kisvártatva a rendőrök is megjelentek. Utóbbiak azt mondták, bejelentés érkezett, hogy balhé van – fogalmazott a lapnak.

Hozzátette: nem egyedi esetről van szó:

Másnap kaptam sonkát, kenyeret, megint összedobtam szendvicseket, mire a harmadikat kiadtam a kapun, már meg is jöttek ellenőrizni. A szöveg ugyanaz volt: bejelentés balhézásról. Felírtak a rendőrök, hiába magyaráztam, hogy én itt lakom! Miután kiderült, tényleg ott lakom, engem békén hagytak, de a fedél nélkülieket elzavarták. Kérdeztem, miért kell elmenniük, erre azt mondták, ez az utasítás, a belvárosból el kell tűnniük a hajléktalanoknak!

Pintér Judit elmondta: megérti, hogy nem jó helyszín a belvárosi park és nyitott arra, hogy más helyen osszon ételt. „De ne a város szélén, amit tavaly ajánlottak, ahová nemcsak nekem, de a hajléktalanoknak is tortúra eljutni”

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: