2021. 06. 21., hétfő, 08:11

Nyári diákmunka? Mutatjuk mire figyelj!

Vége az iskolásnak ami azt is jelenti, hogy kezdődik a nyári diákmunka szezon is. Az elmúlt évek pedig azt is megmutatták, hogy nem minden kecsegtetőnek tűnő ajánlatra érdemes egyből igent mondani.

Most, hogy beköszöntött a nyári szünet és a kánikula, diákok tucatjait várják a különböző munkáltatók egészen a Balaton parti vendéglőktől a kaposvári nagyobb cégekig. Érdemes azonban egy-két alapszabállyal tisztában lenni, mielőtt aláírod a szerződésedet.

Diákmunkát nyáron már a 15. életévüket betöltött diákok is vállalhatnak, azonban nagyon fontos tudni, hogy a kiskorúak kizárólag szülői engedéllyel (törvényes képviselő hozzájárulásával) dolgozhatnak. Amennyiben még nem múltál el 18 éves, maximum napi 8 órát dolgozhatsz, úgy, hogy az nem lehet este 22 óra és reggel 6 között. Továbbá két munkanap között legalább 12 órának el kell telnie, sőt heti 2 pihenőnap is megillet.

Érdemes iskolaszövetkezeteken keresztül jelentkezni nyári munkára, így amellett, hogy megfelelő tájékoztatást kapsz, szabályos és biztonságos munkát tudsz vállalni. Ha nem iskolaszövetkezeten keresztül mész, akkor pedig még inkább fontos, hogy tudd, hogy milyen jogaid és kötelezettségeid vannak a munkavállalás kapcsán. Minden esetben elengedhetetlen, hogy már az elején le legyenek tisztázva a munkavállalás feltételei. Ehhez nyilván a legjobb, ha a munkáltató szerződést köt veled, ezzel is segítve, hogy legyen mire hivatkoznia a feleknek, valamint elkerülve azt, hogy feketén legyél foglalkoztatva.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapján szedte össze a legfontosabb infókat ezzel kapcsolatban.

A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 167 400 forint. Ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi- vagy idénymunka) keretében dolgoznak, akkor ebben az esetben nem kötelező a szerződést írásba foglalni. – írja a NAV.

Ti hol fogtok nyáron dolgozni? Balaton parton, vagy Kaposváron?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: