2021. 06. 15., kedd, 12:09

Uniós oltalmat kapott két balatoni halunk, eztán csak bizonyos esetekben hivatkozhatnak rájuk Balatoni halként

A Balaton és országunk két legjelentősebb hala, a ponty és a fogassülő uniós oltalmat kapott, eztán "Balatoni hal"-ként csak akkor hivatkozhatnak rájuk, ha a leírásban rögzített követelményeknek megfelelnek. 

A “Balatoni hal” földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú

A “Balatoni hal” fogassüllő húsának különleges minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatók az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda).

 

A “Balatoni hal” földrajzi jelzést ponty esetében kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó “balatoni sudár” vagy “varászlói tükrös” államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni.

A “Balatoni hal” földrajzi jelzéssel ellátott ponty húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: