2021. 06. 15., Kedd, 10:39

10 furcsa fóbia, ami meglepően sok embernél előfordul

Félni a pókoktól, kígyóktól, egerektől csak a jéghegy csúcsa néhány fóbiához képest, persze ezektől is sokan rettegnek. A fóbiák gyakran indokolatlanul alakulnak ki, de előfordul, hogy valamilyen traumatikus élmény okozza. Most mutatunk is néhány érdekeset:

  • Trypophobia

Dudoroktól, lyukaktól való félelem. Akik ebben a fóbiában szenvednek olyan képektől undorodnak, amiken akár méhsejt, akár buborékfólia van. Nekik a pattanás nyomkodós videókat kifejezetten nem ajánljuk.

  • Emeteofóbia

A hányástól való félelem. Mint minden fóbiának, ennek is vannak szakaszai. Saját öklendezésüktől is tarthatnak, míg valakinél ezt az undort mást hányni látni fejti ki. Van aki csak magától a hányástól és öklendezéstől retteg, de akadnak olyanok is, akik emiatt nem mernek étteremben enni vagy nők esetében félnek a teherbeeséstől.

  • Podofóbia

A lábaktól való félelem, pontosabban inkább undor. A sors fintora, hogy miközben ez a testrész erogénzóna is, sőt valaki kifejezetten vonzódik hozzá. Lábujjak, lábkörmök és képzeljük el milyen lehet egy podofóbiásnak a nyár, amikor mindenki szandálban lófrál. Ugyanakkor ennek a fóbiának egy erősebb verziójában az alany a saját lábától is undorodik, ezért elhanyagolhatja megfelelő ápolását.

  • Globofóbia

A globofóbia vagyis a lufiktól való félelem gyakran gyermekkorban alakul ki, amikor is a lufi kipukkasztásával rémisztgetik egymást a gyerekek. Természetesen ez odáig fajul, hogy már maguktól a lufiktól is félnek ezek a személyek, hiszen rettegnek, hogy bármikor kipukkadhat. Érdekesség, hogy Oprah Winfrey is ebben szenved.

  • Pediofóbia

A babáktól való félelem talán sokak számára ismert lehet, hiszen több sorozatban vagy filmben is feltűnt. Nem csoda, hiszen a Chuckie vagy éppen az Annabelle című horrorfilmek után könnyen traumatikussá válhat a babák látványa.

  • Decidofóbia

Néha mi is azon kapjuk magunkat, hogy nem tudunk dönteni melyik filmet nézzük vagy pont a két kedvenc édességünk van a szekrényben és nem tudjuk melyiket együk meg. Nos a decidofóbia ennél sokkal rosszabb, hiszen aki ezt tapasztalja az fél a döntésektől és azok meghozatalától és hamar tönkre is teheti az életét. A fóbiában szenvedők nem bíznak magukban annyira, hogy egyedül képesek legyenek jó döntést hozni, érdekesség, hogy ilyenkor gyakran támaszkodnak az asztrológiára, hogy valamilyen segítséget kapjanak.

  • Omphalofóbia

Ez bizony a köldököktől való félelem, undor. Szintén itt is vannak fokozatok. Valaki mások köldökének látványtól tart de ennek durvább verziójában a sajátjuktól. Ez megnehezíti az öltözködést, zuhanyzást, hiszen sem látni sem megérinteni nem akarja köldökét.

  • Alektrofóbia

Félelem a csirkéktől és szárnyasoktól. Általában ez is valamilyen traumatikus élményből fakad, amitől később rémálmok is gyötörhetik az embert.

  • Gamofóbia

A házasságtól, elkötelezettségtől való fóbia. Elsőre talán viccesen hangzik és fiatal férfiak ugranak be, de valójában ez sokkal komolyabb, mint viccelődni vele. Sajnos akik ebben szenvednek nem csak úgy érzik szabadságukat veszíthetik el, hanem a társadalmi és pénzügyi nyomástól is tartanak, amit a házasság hordoz magával. Szorongás, pánikrohamok és egyéb pszichés tünetek kísérhetik.

  • Talasszofóbia

Röviden a mélyvíztől való félelem, bővebben kifejtve viszont több dolog áll a háttérben. A mélyvízi élőlényektől fogva, az ismeretlenen át, a fulladásig, vagy éppen az összes együtt mind hozzájárulhat ahhoz, hogy valakinek ilyen félelme legyen. Érthető, hiszen fogalmunk sincs mik és mekkora lények uralkodnak a tenger fenekén.

Ismertek valamilyen meghökkentő fóbiát, amit kihagytunk?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: