2021. 06. 14., hétfő, 09:58

5+1 magyar dokumentumfilm, amit látnod kell

Tökéletes programok laza napokra.

A mai rohanó világban kevesebb időt fordítunk a történelem, természet, emberi értékek vagy egyéb hasonló témaköröket érintő kérdésekre. Ha kikapcsolódásként leülünk tévét nézni addig kapcsolgatunk, amíg valamilyen kitalált sci-fit vagy akciófilmet nem találunk, most azonban szeretnénk néhány magyar dokumentumfilmet mutatni, ami nem csak értéket közöl és izgalmas, hanem kevésbé ismert alkotás.

Szerelempatak

Viszonylag ismert alkotással indítjuk a listát, ugyanis a Szerelempatak jó pár jelenete nagy sikert aratott az internetezők körében. Sós Ágnes rendezésével betekintést nyerünk egy erdélyi falucska, pontosabban az ott lakó idősek legintimebb gondolataiba. Mesélnek a szerelemről, a szeretkezésről mindezt már-már sokkoló szabadszájúsággal. Nem csak tartalmilag csodálatos de minden képe mintha egy festmény lenne. De helyettünk beszéljen inkább a film.

Méhek nyomában

Igen, ez egy természetfilm és gyönyörű. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megbízásából készült dokumentumfilm részletesen mutatja be a méhek, a méhészek és a méz életét. Ugyan nagyjából tisztában vagyunk vele, hogy lesz a méz és milyenek a méhek, de ezután a 24 perces film után nem marad kérdésünk. Igényes képekkel és narrációval nyűgözi le a nézőt, miközben ezekről az apró mégis hihetetlenül fontos állatokról tanít minket.

Vad Magyarország - A vizek birodalma

Ez a természetfilm annyi díjat gyűjtött be, hogy inkább el sem kezdjük sorolni mert elfáradna az olvasók ujja a görgetésben. Bizonyára megannyi videót láttunk természetcsatornákon, Magyarországról annál kevesebbet, de ez a film hazánk élővilágát mutatja be olyan gyönyörű képekkel, hogy könnyek szöknek az ember szemébe.

Szigorúan titkos

Jöjjön egy kis történelem. A Szigorúan titkos egy 2019-ben készült film, Magyarország szerepét mutatja be a Rákosi- és a Kádár-rendszer során kialakult harmadik világháborús elképzelésekben. A filmben archív felvételek és titkosított dokumentumok bemutatásával érthetjük meg mindezt.

Bebukottak

A következő pontosabban következő két alkotás kéz a kézben jár. Az első film a Bebukottak című riportfilm 1984-ben készült a fiatalkorúak tököli börtönében, ahol az elítéltek elmesélik hogy kerültek ide. Gyilkosság, gyermekrablás, erőszakoskodás, többek között ezekről hallhatunk.

Káin gyermekei

A Bebukottak folytatása pedig a Káin gyermekei, ami már 30 évvel később, 2014-ben mutatja be a férfiakat szabadulásuk után. Újra mesélik történeteiket ennyi év távlatában és láthatjuk hogyan sikerült visszailleszkedniük a társadalomba. Vagy éppen hogy nem sikerült.

Van valami, amit kihagytunk?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: