2021. 06. 03., csütörtök, 10:54

Több gazdasági kárt okoztak, mint amennyi életet védtek a lezárások a magyarok szerint

Az Eurobarometer legfrissebb kutatásából érdekes adatok derültek ki.

A felmérésben 27 EU tagállam lakóit kérdezték, melyből az derült ki, hogy míg más uniós országok lakói fontosabbnak tartották a koronavírus miatt alkotott korlátozások egészségügyi hasznát a gazdasági károknál, addig a magyarok teljesen az ellenkezőjét tapasztalták. A felmérések során 1046 magyart, összesen pedig 26 ezer embert kérdeztek meg tapasztalataikról, a közzétett adatok szerint a megkérdezettek 50 százaléka nem volt elégedett az uniós intézkedésekkel, a magyarok 67 százaléka gondolta így, ezzel pedig az összes ország közül mi voltunk a legelégedettebbek a tagállamok közötti szolidaritással.

Unod a statisztikákat? Itt egy felkavaró animáció a COVID magyar áldozatairól - VIDEÓ

Unod a statisztikákat? Itt egy felkavaró animáció a COVID magyar áldozatairól - VIDEÓ

Egy éve már naponta kapjuk a részletes statisztikákat a koronavírus magyarországi helyzetéről, és furcsamód, sokak szeme már csak meg se rezzen a hihetetlen számok láttán, legyen szó a napi új megbetegedésekről, vagy halálozásokról.

A megkérdezettek 31 százalékának romlott az anyagi helyzete a pandémia alatt, ugyanakkor a tagállamok között akadt olyan is, ahol abszolút nem érintette a polgárokat hátrányosan anyagilag a járvány, például a Dániában kérdezetteket. A görögök fele azt érzi, hogy már most rosszabbul él, mint a koronavírus előtt, 

míg a magyarok 38 százaléka szintén úgy érzi, hogy anyagi helyzetükön már érezhető a romlás.

Az uniós válaszadók 58 százaléka azt mondta, hogy a korlátozásoknak összességében nagyobb egészségügyi haszna volt, mint gazdasági kára. Ezzel szemben a megkérdezett tagállamok közül a magyarok érezték a legmagasabb mértékben fordítva, 60 százalék szerint nálunk sokkal súlyosabb gazdasági károkat okozott, mint egészségügyi előnyöket.

 

Mennyire ért egyet azzal, hogy a lezárások egészségügyi előnyei nagyobbak a gazdasági károknál? Zöld: inkább egyetért; sárga: inkább nem ért egyet Forrás:eurometer

A kutatás arra is kitért, hogy milyen érzelmeket táplált bennünk a pandémia. A legnagyobb, azaz 45 százalék a bizonytalanságot érezte a leginkább a kialakult helyzettől, itthon is ez volt a legészrevehetőbb, de a megkérdezettek 39 százaléka a reményt, 37 százalék pedig a tehetetlenséget érezte.

 

Melyik érzelmet tapasztaltak a legtöbben a tagállamokban? Zöld: bizonytalanság; világoskék: frusztráció; narancs: remény; sötétkék: nyugalom Forrás:eurometer

A megkérdezettek többsége úgy véli az EU megfelelően kezelte a járványt és ugyanígy kéne más járványokra is felkészülni, a legfontosabbnak a vakcina gyors hozzáférését tartotta a válaszadók 39 százaléka. Magyarország pedig szeretne olyan egészségügyi ellátást, mint ami az Unió más országaiban van, hiszen 32 százalékuk szeretne közös európai egészségügyi politikát.

 

De nem mi voltunk a legelégedetlenebbek, hiszen míg a tagállamok közül a csehek 75, a horvátok 74, a spanyolok 72 százaléka volt elégedetlen az országa helyzetével, a magyaroknak csak az 51 százaléka volt csalódott.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: