2021. 06. 02., szerda, 08:04

Viszlát zacsik, szívószálak, fültisztítók - Júliustól betiltják az egyszer használatos műanyagokat

A kedden megjelent Magyar Közlöny tartalmazza az új rendeletet, miszerint számos egyszer használatos műanyagot tilt be a kormány július 1-től.

Ennek értelmében július 1-től tilos forgalomba hozni olyan egyszer használatos műanyag termékeket, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült terméket, mint a

  • fültisztító pálcika,
  • evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika),
  • tányér,
  • szívószál,
  • italkeverő pálcika,
  • léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet,
  • expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül (ami olyan étel tárolására szolgál, amely azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre; fogyasztása általában az edényből történik; készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást),
  • expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is,
  • expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is.
Mégis betiltják az egyszer használatos műanyagokat az országban, csak fél évet csúsznak vele

Mégis betiltják az egyszer használatos műanyagokat az országban, csak fél évet csúsznak vele

Nagy port kavart a kormány múlt heti húzása, mikor a Greenpeace által is támogatott törvényjavaslatot az egyszer használatos műanyagok betiltásáról visszavonták.

A rendelet kiterjed azoknak a könnyű műanyag hordtasakok (zacskók) forgalomba hozatalára is, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti – a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével. A rendelet szerint a könnyű műanyag hordtasakok falvastagsága 50 mikronnál kevesebb. A nagyon könnyű műanyag hordtasakok, úgy fest, hogy maradhatnak – ezek olyan tasakok, amelynek falvastagsága 15 mikronnál kevesebb, és amelynek felhasználása higiéniai célokat szolgál, vagy amelyet ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolására használnak azokban az esetekben, amikor az segít megelőzni az élelmiszer-pazarlást.

Stop PET! - Aláírásokat gyűjt a Greenpeace az eldobható műanyag palackok használata ellen

Stop PET! - Aláírásokat gyűjt a Greenpeace az eldobható műanyag palackok használata ellen

A Greenpeace magyarországi szervezete aláírásokat gyűjt, hogy az egyszer használatos PET palackok helyébe visszaváltható üvegek lépjenek.

A fenti felsorolásba nem tartozó italtartó pohár forgalomba hozatala is tilos, beleértve annak tetejét és fedelét is – ez a rendelkezés 2023. január 1-én lép hatályba.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: