2021. 05. 22., szombat, 22:59

A tógazda műtött meg egy sérült pontyot Siófokon

Teljesen kettészakadt a ponty szája, annyira kíméletlenül bántak vele a horgászok ezért négy öltéssel kellett a tógazdának összevarrnia a szerencsétlen állatot. 

Hermecz Tamás, a siófoki Hidegvölgyi Horgásztó gazdája egy Facebook posztban számolt be az esetről.

Csak annyit fűznék a történtekhez, hogy még a prémium kategóriás csalis tasakok sem tartalmazzák a horgászathoz szükséges érzéket! Nem csókolgatni kell a halakat, hanem kíméletesen horgászni rájuk!

 – írta a bejegyzésben, melyben szeretné felhívni az emberek figyelmét, hogy a halak is kíméletes bánásmódot igényelnek. A szerencsétlenül járt halat érzéstelenítették, fertőtlenítették, majd többen vizes törülközőbe csavarva fogták, míg a tógazda felszívódó orvosi cérnával, négy öltéssel összevarrta a sebet. Az operáció után kapott egy betadine-os kezelést, pár óráig még megfigyelés alatt tartották, aztán elengedték - írja a Pecaverzum.

 

Hermecz Tamás szerint az erős bevágás vagy a nem megfelelő fárasztás okozhatta a sebet. Nem ez a ponty volt az első, amit végül a siófoki tógazda kezei között lett megműtve: tavaly egy valamivel kisebb, 15 kilós példányt kellett összevarrni. Neki viszont az állkapcsa is eltört, ezért Hermecz arra gyanakszik, hogy a szájánál fogva akasztották a kampós mérlegre. Akkor egy felkavaró videót tett közzé Facebookon a tógazda, aki egyébként korábban egy vadasparkban látott el sérült állatokat.

A tógazdával szerint ezekre kellene odafigyelniük a horgászoknak a kapás észlelésétől kezdve:

  • Minél közelebb horgászunk, annál kisebb bevágásra van szükség: a nagy berántással feleslege sérülést okozhatunk a halnak.
  • A keményebb botokkal óvatosabban kell fárasztani a halat, és figyelembe kell vennünk, hogy míg egy amurt jobban lehet fárasztani, addig a pontyokat nem szabad. Hermecz Tamás azt mondja, hogy látott már olyan „horgászatot”is, amikor a hal már megadta magát, de még köröket írattak le vele egy videó vagy éppen a hecc kedvéért.
  • Aztán az is fontos, hogy a horgot szakszerűen távolítsuk el, majd fertőtlenítsük a hal száját, aztán minél gyorsabban vissza kell juttatni a vízbe, megbizonyosodva, hogy el tud úszni és nem fúródik egyből az iszapba. Ha az oldalára fordul, akkor ne engedjük még el.

A tavaly műtött halat később újra kifogták, így derülhetett ki, hogy a sebe szépen begyógyult, míg a mostani chipet kapott, tehát őt is nyomon lehet követni.

 

A tónál egyébként minden 10 kiló feletti halat chippel látnak el, ami már több mint 160 halat jelent.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: