2021. 05. 20., Csütörtök, 12:43

Újra egy kiállításon lesznek láthatók a somogyi világrekorder agancsok

2021 a Vadászati és Természeti Világkiállítás éve, melynek alkalmából az OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete egy régen már kiállított gyűjteményt mutat be újra Kaposváron.

A Somogy megyében elejtett gímszarvasok trófeái világviszonylatban is kiemelkedő értékkel bírnak. Ezeket a rekordagancsokat együtt utoljára 2006-ban állították ki az országos vadásznapon, Szőcsénypusztán, a Mezőgazdasági Múzeumnak köszönhetően. 15 éve még azok a vadászok meséltek a kapitális bikák elejtéséről, akik személyesen is ismerték azoknak történeteit, körülményeit, vadászok és látogatók százai csodálták meg a szőcsénypusztai kastély aulájában a hatalmas agancsokat akkor. Az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervezete azóta szerette volna újra kiállítani egyszerre a különleges gyűjteményt, és most úgy néz ki, hogy végre sikerül is az „Egy a Természettel” Nonprofit Kft. pályázatának köszönhetően.

A pályázat elnyerése után a szervezet egy olyan preparátort keresett, aki megfelelő technikával, élethűen elkészíti az agancsok másolatait belátható időn belül. Hogy meddig tart elkészíteni a trófeákat azért fontos, mert az idén ősszel megrendezésre kerülő „Somogyország vadászati kincsei” kiállításon már szeretnék bemutatni az agancsreplikákat, így végül a Nagykanizsán dolgozó Horváth Helgát választották a feladatra.

A trófeamásolatok már el is készültek, így hamarosan a nagyközönség számára is elérhető lesz a Gyótai és a Gamási világrekord, a híres Auloch bika, vagy a Lábodi „óriás”, illetve a Vörösalmai nagy bika trófeáinak másolata egy állandó kiállításon.

Az érdeklődők a Rippl-Rónai Múzuem Anker-házi kiállítótermében nézhetik majd meg a tárlatot. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: