2021. 05. 19., szerda, 10:07

Több száz állatot mentettek már meg szimatukkal a magyar méreg- és tetemkereső kutyák

Kiemelkedő sikereket ért el a Magyar Madártani Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egysége az elmúlt években. Megakadályozva, hogy az erdei állatok, a madarak megegyék a mérget hozzájárultak ahhoz, hogy egyes fajok populációja növekedjen.

A Helicon Life projekt részeként hozták létre azt a kutyás egységet Deák Gábor vezetésével, mely mérgezett csalétkeket és állati tetemeket kutat fel. Az első kutya 2013-ban kezdte pályafutását: Falcót hasonlóképpen képezték ki, mint a drogkereső kutyákat, csak éppen neki kábítószer helyett elpusztult állatok tetemeit, illetve mérgeket kellett megtalálnia. 2017-ben Carlo, a belga juhászkutya, 2020-ban pedig Hella, a németjuhász is csatlakozott az egységhez.

 

Az elmúlt hét évben öt országban vettek részt méregkeresésben, összesen 1083 alkalommal. Sikerült megtalálniuk 329 mérgezett állatot - közülük 15 madarat és 9 emlőst, 13 védett és 2 globálisan veszélyeztetett fajt - , valamint 120 mérgezett csalétket és 5 kirakott mérget fezetek fel.  

 

A csalétkeket 80%-ban a kutyák szimatolták ki, ami azt jelenti, hogy ezzel megakadályozták más állatok pusztulását.

 

Sok esetben a leggyakoribb mérgek mellett olyan csalétkeket is találtak, melyekben később kimutattak további hét méreganyagot. Mivel a kutyás egység megelőzi, hogy az állatok elfogyasszák a mérget, az olyan populáció, mint a parlagi sasé az elmúlt években növekedni kezdett. Az MME szakemberei a Journal of Vertebrate Biology nevű nemzetközi tudományos folyóiratban publikálták a Keresőkutyák használata Magyarországon az illegális peszticid-mérgezések felderítésében című cikket.

Ez az írás most először mutatja be tudományos részletességgel az egyesület eredményeit a ragadozómadár-mérgezések elleni harcban.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: