2021. 05. 15., szombat, 19:48

Hihetetlen kincseket rejtett a berzencei föld mélye

Értékes és szokatlanul gazdag lelőhelyre bukkantak a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum munkatársai a Berzencei Várdombnál végzett ásatáson.

Előkerült négy csontváz, különböző fegyverek mint a három szakállas puska, egy kard, kőből készült ágyúgolyó, puskagolyók, de találtak különböző kerámiákat, és egy Árpád-kori növényi mintás oszlopfőt, egy gyűrűt, valamint ezüst- és aranypénzeket is. Ez utóbbiak közül három I. Mátyás (1458-1490), egy Albert (1437-1439) és egy II. Ulászló (1490-1516) király uralkodásának idejében készült.

 

A munkálatokat vezető régész, Molnár István az MTI-nek elmondta, hogy az érmék vélhetően valamilyen hadi cselekményhez köthetően meghalt, a várfal tövében mélyen a földben eltemetett négy ember egyikének erszényében voltak. Az sem lehet a véletlen műve, hogy a halottnál maradtak, azt feltételezik, hogy a ruhájába rejthette el őket.

A restaurálás során kiderülhet az is, hogy mikor halhattak meg, és milyen eseményekhez köthetően. A várat egyébként a 15. században említik, és eredetileg kastélynak épült, de később megerősítették és Szigetvár 1566-os eleste után a törökök kezére került. Ezután hol visszavették, hol újra elvesztették a várat a magyarok, a 18-19. században pedig rommá lett.


A feltárása a várfal megóvása miatt vált szükségessé, ugyanis a Várdomb évtizedekkel korábbi megbontása után most a löszfal omladozni kezdett. A másfél hónapja tartó munkálatok alatt a múzeum három-öt régésze öt munkás segítségével dolgozott, nagy mennyiségű földet mozgatva. Az is kiderült ez idő alatt, hogy a falak elég magasak, a várban pedig többször is tűz pusztított. A régészeti munkálatokhoz a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázatán nyert kétmillió forintos és a helyi önkormányzat egymillió forintos támogatása járult hozzá.

 

Az ásatást ugyan jövő héten befejezik, de később szeretnék még tovább folytatni a munkát, ezért újra pályáznak a NKA-nál, és az önkormányzat támogatására is számíthatnak.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: