2021. 05. 13., csütörtök, 15:26

Még a Titanicról írt levelet találtak egy palackpostában

Csupán pár sorból áll, de annál értékesebb a levél amire Kanada partjainál bukkantak, ráadásul állítólag a Titanic fedélzetéről dobták még az óceánba.

A 105 éves levelet 1912. április 13-án írták, még azelőtt, hogy a hajóóriás elsüllyedt volna. Írója egy 12 éves kislány, Mathilde Lefebvre volt, aki a harmadosztályon utazott anyukájával és testvéreivel, New Yorkba tartottak a gyerekek apjához, és másik négy testvéréhez. A család azonban sosem egyesült újra: közbeszólt a Titanic tragikus végzete. Mivel az apát is kiutasították az Egyesült Államokból, majd később meghalt, akárcsak Mathilda testvérei, az üzenet sosem ért célba. A levélben ez áll:

Az Atlanti-óceán közepén dobom ezt az üveget a vízbe. Néhány nap múlva New Yorkba kell érkeznünk. Ha bárki megtalálja az üzenetemet, adja oda a Lefebvre családnak Liévinben.

 

Most azt vizsgálják, hogy valóban a Titanicról dobták-e a vízbe, vagy hamisítvány. Bár egyelőre úgy tűnik, hogy tényleg akkor íródott könnyen lehet, hogy nem is a kislány maga írta hanem valaki más, és az is előfordulhat, hogy ugyan akkor készült a levél de nem a hajóról, hanem Kanada partjai közeléből került a tengerbe.

 

Több történész is állítja, hogy ez az első olyan tárgy, amit amerikai parton találtak és a Titanicról származik.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: