2021. 05. 07., Péntek, 11:06

Még mindig nem tudni pontosan, hová csapódik be hétvégén a 21 tonnás kínai rakéta

A tudósok folyamatosan figyelik de még mindig kérdéses, hova csapódhatnak be a 21 tonnás rakéta maradványai.

Múlt hét csütörtökön indította útnak Kína a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétáját a világűrbe, amely misszióba azonban számítási hiba csúszott és a szakemberek elvesztették az irányítást a kísérő rakéta felett. Az irányíthatatlan 30 méter hosszú, 21 tonnás rakétacső és hajtómű folyamatosan veszít a magasságából, a szakemberek becslése alapján május 10. vasárnaptól kezdődően bármikor becsapódhat a Földbe, de hogy mikor és hol érnek földet a darabjai, még nem lehet tudni.

Ez potenciálisan rosszul alakul. Legutóbb, mikor Kínából egy Hosszú menetelés 5B-t lőttek fel, végül nagy méretű, hosszú fémrudak szántották fel az eget, és számos épületet megrongáltak Elefántcsontparton. A rakéta legnagyobb része elégett, de ezek a hatalmas fémdarabok földet értek. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy senki sem sérült meg

nyilatkozta Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem Asztrofizikai Központjának asztrofizikusa. 

A rakéta darabjai-amennyiben lesznek földet érő darabjai-és amelyek nem égnek el az űrben nagy valószínűséggel valamelyik óceánba csapódnak, miután a Föld felszínének 71 százalékát víz borítja. A tudósok folyamatos monitorozás alatt tartják a rakétát, és körülbelül hat órával a becsapódás előtt szűkíthetik le a területet, ahol a rakéta darabjai földet érnek. A rakéta helyzetét ITT tudjátok követni. 

Magyarország az eddig becslések szerint megnyugodhat, miután a rakéta az elkerülő pályán halad, 42 fokos szöget zárva be az Egyenlítővel.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: