2021. 05. 07., Péntek, 09:59

Magasabb a halálozási ráta Somogyban, mégis nőtt a lakosságszám

Többen haltak meg a tavalyi évben mint 2019-ben, de a belföldi vándorlásnak köszönhetően Somogyban nőtt a népességszám, ahol egyébként a Balaton-parti ingatlanok voltak a legnépszerűbbek a költözni vágyók körében.

A népesség fogyatkozásához nagyban hozzájárult a koronavírus is, ráadásul az elmúlt hetven évben nem volt ilyen magas az ezer lakosra jutó halálozás, mint 2020-ban. A tavalyelőttihez képest 20%-kal többen haltak meg, összesen 140.900-an. A halálozási arány eltérő volt különböző régiókban, megyékben. Az országos átlag 5 ezrelék volt, Somogy, Tolna, Zala, Nógrád és Békés megyében pedig az átlagosnál is alacsonyabb volt a születési, és magasabb a halálozási ráta.

Leginkább a Balaton-parti településeken nőtt meg a kereslet az eladó házakra- sokan ide „menekültek” a vírus elől. Legtöbben Balatonmáriafürdőre, Balatonberénybe, Balatonkeresztúrra és Szántódra költöztek: 3 százalékkal emelkedett a lakosok száma az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A déli parton összesen 320-al lett több a lakosság száma, míg például Balatonboglárról 58-an költöztek el.

Az ingatlanpiac egyébként az északkeleti részen virágzott fel inkább, de a délnyugati területen is nőtt a lakosságszám.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: