2021. 05. 06., Csütörtök, 10:20

Hatalmas az öröm a bőszénfai szarvasfarmon: rengeteg poronty született az elmúlt hetekben

A MATE Kaposvári Campus bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontjában olyan őshonos magyar háziállatokat is tenyésztenek, mint a szürke marha, a házi bivaly, a hidegvérű ló és a parlagi szamár. A meleg időjárásnak köszönhetően most kezdődtek meg a tavaszi ellések ezeknél az állatoknál: törpekecske, hidegvérű ló- és szamárcsikó, valamint bivalyborjú is született a bőszénfai szarvasfarmon.

A központ vezetője, Nagy János szerint az állomány szerkezetéből adódik, hogy jelentős számban ellenek ezek a fajok. A szülés maga legtöbbször problémamentesen zajlik, inkább a háziállatoknál léphetnek fel komplikációk, a kiscsikóknál viszont nagyon fontos, hogy világra jöttük után nagyobb figyelmet szenteljenek nekik.

A farm fontosnak tartja, hogy ideális környezetet biztosítsanak, amelyek mellett kibontakozhatnak az állatok genetikai képességei, így nemcsak a génmegőrzést segítik elő, hanem a fajták nemesítését is. A gazdaságban számos őshonos állat is megtalálható: 150 egyedet számlál a magyar hidegvérű ménes, körülbelül ugyanennyi a magyar parlagi szamár és a házi bivaly is, de remélik, hogy nyár végére még több egyeddel, körülbelül 500-550-nel növekszik majd az állomány.

A tenyésztő munkában, és a fajták fennmaradása és népszerűsítése érdekében indított programokban a MATE kutatói, oktatói és hallgatói is részt vesznek.

A négyhektáros farmon mind az öt magyar nagyvadfaj és számos háziállat várja a látogatókat, akik a vezetett túrák alatt közvetlen közelről figyelhetik meg az állatokat, mindent megtudhatnak a vadászatról, a vadgazdálkodásról és belekóstolhatnak a vadgasztronómiába is.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: