2021. 05. 05., szerda, 12:19

Ismét kinyit a Zselici Csillagpark, de itt is érvényesek a szabályok

Újra látogatható a Kaposvártól mindössze 25 kilométerre lévő Zselici Csillagpark. Bár egyelőre nem mindegyik program lesz elérhető, a park dolgozói bíznak benne, hogy a korlátozások fokozatos enyhítésével minden visszaáll a régi kerékvágásba. Addig is a legnépszerűbb programokhoz érdemes időben regisztrálni.

Az újranyitást rengetegen várták, hiszen a Csillagpark a környék egyik legnépszerűbb úti célja. Néhány fontos, a vírushelyzet diktálta szabályt azonban be kell tartani minden érdeklődőnek, a park dolgozói azt javasolják a látogatóknak, hogy tartsanak távolságot, viseljenek maszkot, és használjanak kézfertőtlenítőt. Mint a legtöbb hely, a csillagpark is csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják - melyhez személyi igazolványt is be kell mutatni - és belépéskor mérik a testhőmérsékletüket.

A 18 év alattiakat, csakúgy, mint a mozikban, védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttekkel érkezhetnek, valamint a gyerekeknek is igazolniuk kell a korukat. Egyelőre minden programnál szigorú létszámkorlátozás lesz.

Pár héten belül a látogatók már planetáriumi vetítéseket is nézhetnek, de a távcsöves bemutatókra egyelőre még várni kell, egészen, míg a lazítások későbbi fázisba nem lépnek.

Addig a szintén népszerű „digitális” távcsöves bemutatókon vehetnek részt a látogatók, ahol az égitestek távcső alkotta képét egy kamera segítségével vetítik ki. A csillagparkban megtekinthető egy holdi eredetű kőmeteoritot is bemutató tárlat, akárcsak a Magyar Asztrofotósok Egyesületével közösen összeállított, különféle égitesteket ábrázoló fényképekből álló kiállítás is. Minden programra, de különösképpen igaz a nagy népszerűségnek örvendő éjszakai csillagtúrára érdemes jó előre időpontot foglalni, mert hamar betelnek a helyek.

 

Az egyéb programok mellett fokozatosan kezdődnek majd a természetjáró- és csillagnéző túrák is, de természetesen ezeknél is fontos betartani az egészségügyi előírásokat. Emellett több mint fél tucat tanösvényt is bejárhatnak az érdeklődők, köztük rövidebb, kisgyerekkel is bejárható részekkel, de akár 10 km-es távot is választhatnak a túrázók. A Ropolyi pihenőhelyen pedig vadonatúj tájház és lovaspihenők várják a látogatókat.  Jó hír azok, akik több napot szeretnének eltölteni a Zselic szívében, ugyanis a Hotel Kardosfa is újra várja vendégeit.

 

A Csillagparkba való látogatás szabályait részletesebben itt olvashatjátok, szabad helyekről és időpontokról, pedig az intézmény elérhetőségein lehet érdeklődni.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: