2021. 05. 05., Szerda, 10:04

5 tipp a környezetvédelemért, amit otthon is megtehetünk

Mai világunkban talán a legégetőbb probléma a környezetvédelem. Globális szinten rengeteg tennivaló lenne az ügyben és sokan azon az állásponton vannak, hogy már késő. De próbáljunk meg inkább optimisták lenni és ennek ellenére mindent megtenni, amit az egyén szintjén meg lehet. A koronavírus járvány miatti bezártságban erre kevesebb lehetőségünk van, sőt új környezetszennyező tényezők is beléptek a képbe a járvány kapcsán. Gondolhatunk itt a rengeteg eldobható maszkra és gumikesztyűre, de a másik oldalon viszont kevesebbet autózunk, így kevesebb a légkörben a károsanyag-kibocsátás. Többet is főzünk például, amitől pedig akár kevesebb lehet a csomagolásokból származó műanyag hulladék. De ezeken kívül is vannak olyan dolgok, amiket megtehetünk otthon a bolygónk érdekében. Adunk néhány tippet. 

1.  Tartsunk legalább heti egy húsmentes napot

A húsfogyasztás több szempontból borzasztóan környezetszennyező dolog. Hazánk eléggé élen jár a húsfogyasztásban. Tulajdonképpen minden nap fogyaszt húst az átlagmagyar. A Blikk összeállítása szerint évi 71 kg húst fogyasztunk el. 

Ha csak heti egy olyan napot beiktatunk, amikor nem fogyasztunk húst, már azzal is rengeteget tettünk a bolygóért, és egyébként a saját egészségünkért is. Ha úgy érezzük semmiképpen nem bírjuk ki, akkor jó alternatíva lehet a nálunk is egyre népszerűbb növényi alapú műhús. A nagy gyorsétterem láncok már árulják egy ideje a műhúsos hamburgert, de nemrégiben két szupermarket is felvette a kínálatába.

2. Felejtsük el a katalógusokat

Kétségtelen hogy van annak valami bája, hogy az ember leül a kávéjával ebéd után és átforgat valamilyen katalógust, de ennek az ideje sajnos lejárt. Az IKEA például már teljesen beszüntette a papír alapú katalógusait, és sok más nagy cég is követte a példáját. Nagyon fontos, hogy kevesebb szemetet termeljünk. Bár a papír sok része újrahasznosítható, de végső soron mégiscsak az a legjobb, hogy ha nem vágunk ki fát egy adott dologhoz, így aztán az újrahasznosításba sem kell energiát ölni. Remek megoldás az online katalógus. Ne webáruházra gondoljunk, hanem konkrétan online formában megjelenő katalógusra, ami a jól megszokott élményt tudja nyújtani. Például az olyan szolgáltatások is megjelentek az online térben, amik kifejezetten katalógusra épülnek. Ilyen az Avon katalógus, amit böngészhetünk a Kimbino oldalán ahelyett, hogy kézbe vehetőt rendelnénk. Ha Avon-szépek szeretnénk lenni, akkor is válogathatunk digitális katalógusból. 

3. Tudatosan használjuk az energiát a főzésben​

A sima otthoni mindennapos főzésénél is van néhány egyszerű praktika, aminek betartásával sok energiát spórolhatunk. Ekképpen védjük a környezetet, ráadásul még a pénztárcánkat is. 

Ilyen például a kukta használata. Mára valahogy kiment a divatból, pedig anyáink még nagyon sokat használták. Az előnye nem csak az, hogy gyorsabban megfőnek benne a dolgok, így hipp-hopp kész az ebéd, hanem hogy ezzel energiát is megtakarítunk. Jó tudni még, hogy a fém tepsi sokkal jobban vezeti a hőt mint az üveg és a kerámia edény, így aztán ezzel is energiát tudunk spórolni. Nagyon pazarló még a fedő nélküli főzés, hiszen az energia és a hő a levegőbe távozik feleslegesen, erre is figyeljünk. Sütés közben pedig igyekezzünk ne nyitogatni a sütőajtót mert az energia elillan. 

4. Tekerjük lejjebb a fűtést

Ezzel a kérdéssel sem állunk valami jól kis hazánkban, nagyon szeretjük, ha meleg van otthon. Ez azonban energetikai szempontból előnytelen. Sokat tehetünk már azzal is a környezetért, ha nem pazaroljuk erre az energiát, hiszen a szervezetünknek teljesen ideális a hidegebb környezet is. Szakértők általános vélekedése szerint a nappaliban elég ha 21-22 fok van, míg alváshoz ennél hidegebb is jó. Erről részletesen olvashatunk itt. Ha pedig úgy érezzük hideg ez nekünk, inkább szerezzünk be szuper stílusos takarókat, párnákat, otthonosabb is lesz tőle a lakás és jó lesz bekuckózni télen, azzal melegíteni magunkat ahelyett, hogy túlmelegítjük a levegőt. 

5. Ne vegyünk tisztítószereket

Nagyanyáink praktikái jobban beválnak, mint hinnénk. Nincsen szükség drága tisztítószerekre, amiknek az előállítása is sok energiába kerül, a csomagolásuk is környezetszennyező, és drágák is. 

Csináljunk magunknak az otthon fellelhető dolgokból, ezek általában a lakásunk felületeit is jobban kímélik. Ezekhez csupán ecetre, mosószódára, szódabikarbónára van szükségünk, és különböző illóolajokra, ha arra is vágyunk. Több receptet is találunk itt

Láthatjuk, hogy már milyen egyszerű dolgokkal is elérhetünk eredményeket. Higgyük el, a lelkünknek is jót tesz majd, hogy mi is tettünk valamit a szebb jövő érdekében. Ha csak mindenki ennyit tesz, már az is összességében reménykeltő. 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: