2021. 04. 21., szerda, 11:06

Tavaszi Deseda híradó - Felbukkant egy vidra, dankasirályok és böjti récék

Tavaszi híradóval örvendeztette meg a természet iránt nyitott internetezőket a desedai Fekete István Látogatóközpont, melyből kiderül, hogy egy vidra érkezett a környékre, a madárcsapatok pedig igazi tengerparti hangulatot varázsoltak a tóra.

A vidra nyomaira a jelenleg nem üzemelő vízi játszótér tavaszi nagytakarítása során bukkantak. A vidra az általa rendszeresen használt terület határait ürülékével és egy speciális váladékkal jelöli ki.

 

A fokozottan védett vidra a vizes élőhelyek emlős csúcsragadozója

Nyomjeleit általában jól látható helyekre, kiemelkedésekre helyezi el, hogy fajtársai könnyen észrevehessék

Vonuló madárcsapatok szívesen választják pihenőhelyül a Desedát. Egy népes dankasirály-csapat egészen tengerparti hangulatot varázsolt a tónál néhány hétre, a hónap közepén-végén.

A madarak többsége azóta továbbállt fészkelőhelyeik felé, és csendesebb lett a táj. Böjti récék közel félszáz egyedből álló csapata is a látogatóközpont környéki vizeket választotta, hogy egy napra megpihenjen. A fokozottan védett madárritkaságokat a hímek fején húzódó fehér szemöldöksávról lehet felismerni. A látogatóközpont távcsöve segítségével sikerült róluk felvételt készíteni.

A strand környékén gyakran látható búbos vöcskök levetették téli, és felöltötték nyári tollruhájukat. A párválasztáson láthatóan már túl vannak, hiszen párban mutatkoznak, azonban a költés általában április közepén kezdődik csak el.

 

 

Nem úgy tőkés récéknél! A hónap vége óta többnyire csak a díszes tollazatú gácsérokat lehet látni a vízen, hiszen a tojók már tojásaikat melengetik.

 

 

Éledezik a rovarvilág is: a hónap utolsó napján egy, a hajóállomás padján sütkérező vízifátyolkát sikerült lencsevégre kapni:

 

 

Ti mikor néztek ki a Desedára?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: