2021. 04. 19., hétfő, 10:43

12 kecskét mentett meg a halál torkából a kaposvári Kutyatár

"Energiavámpírokkal" magyarázta a német gazda az önkénteseknek, hogy az állatai rossz állapotba kerültek. A férfitól, akinek semmilyen kapcsolata nincs a külvilággal múlt héten egy legyengült lovat hoztak el az állatvédők, akik később az ott maradt 12 kecskéért is visszamentek. 

Múlt vasárnap érkezett a bejelentés a kaposvári menhelyre, miszerint egy közeli településen segítségre szorul egy rossz állapotban lévő ló. A Kutyatár vezetője másnap rendőrökkel ment ki, hogy elvigyék a Csinos névre keresztelt, állítólag 18 éves állatot. A gazda, egy német férfi elszigetelten élt állataival és meg volt róla győződve, hogy ő egy „ufóember”, se iratai, se születésnapja, és még kapcsolata sincs a külvilággal. Szerinte a lova azért került olyan rossz állapotba, mert éjszakánként „energiavámpírok” járnak az istállóba. Mikor az állatvédők kiérkeztek, a szerencsétlen ló már egy napja feküdt a földön.

 

Súlyosan alul kondicionált volt és bár traktorral sikerült lábra állítaniuk, a legyengült ló szinte azonnal összeesett, ezért végül csak befektetni tudták a boxba. Miután megérkezett az ideiglenes helyre, az orvos naponta kijárt hozzá, az önkéntesek 4-6 óránként átfordították a lovat, és próbálták felállítani. A kitartó csapatmunka meghozta az eredményét: Csinos első nap csak hámmal tudott megállni, míg másnap rövid időre már meg tudta tartani magát.

 

Harmadik este azonban megérkezett a vérvizsgálat eredménye, amelyből kiderült, hogy szükséges van a máját támogató kiegészítőkre és vaspótlásra is. A legrosszabb viszont csak ezután jött: negyedik este, ahogy átfordították a legyengült lovat, meglátták, hogy Csinosnak végbél előesése van. A váratlan komplikáció miatt annyira romlott a túlélési esélye, hogy sajnos végül el kellett altatni. Nem Csinos volt azonban az egyetlen állat a portán aki segítségre szorult, ezért az állatvédők visszamentek oda, hogy elhozzanak 12 kecskét.

Itt a gondot az jelentette, hogy hol helyezzék el őket a mentés után hiszen az ilyen helyzetekre nincsen államilag fenntartott fogadórendszer. Azonban a menhely önkéntesei biztosak voltak benne, hogy nem hagyják sorsukra az ott maradt állatokat. A gazda, míg a lóról hamar lemondott, a kecskékhez - amikkel egyébként együtt aludt az istállóban - ragaszkodott.

 

Többen közülük kritikus állapotban voltak, így végül az állatvédők betették a szállítóboxba mind a 12 kecskét, akiket sikerült elhelyezni - ahogy a menhely vezetője fogalmaz - egy álomhelyen.

Mindegyik kecske állatorvosi ellátásban részesült.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: