2021. 04. 14., szerda, 11:36

Ezek a Rippl-Rónai festmények gazdagítják hamarosan a festő kaposvári villáját

Festményeket cserél a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria. Bár a tárlat egyelőre még nem látogatható, de a vírushelyzet után a nagyközönség is megtekintheti a somogyi kötődésű festményeket.

A két szóban forgó Rippl-Rónai kép Hirsch Adolf portréja és a Hóolvadás című festmények, melyeket a kaposvári múzeum gyűjteményének részeként, de a híres alkotó egykori villájában helyeznének el. Előbbi a vagyonos kaposvári polgárt ábrázolja, míg a másik a somogyi tájat.

Ezekért cserébe a múzeum egy Nemes Marcell műgyűjtőről készült portrét ad a Magyar Nemzeti Galériának. Mivel mindhárom kép állami tulajdonban van, de a vonatkozó jogszabályok szerint a Nemes Marcell-portré átadásához törvénymódosításra van szükség, míg a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből Kaposvárra kerülő két festmény esetében a vagyonkezelési szerződést kell módosítani. A Hóolvadás című képet egyébként egy nyíregyházi kiállításról szállítják majd a somogyi megyeszékhelyre.

 

A műtárgycserére azonban még várni kell, csak a járványhelyzet után kerül sor az átadásra, de ez idő alatt csere törvényi háttere is tisztázódik.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: