2021. 04. 09., péntek, 15:33

Bekeményít az Unió: áfát kell fizetni a Kínából rendelt olcsó áruk után

Megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége július 1-től, de 150 euróig a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta már készül a jogszabályi változásra.

A Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint az elmúlt években dinamikusan bővülő e-kereskedelem az áruk vámhatárokon átnyúló áramlását is módosította. A magyarországi netes vásárlók csaknem kétharmada vásárol belföldről és külföldről is. A jelenlegi szabályozás szerint az EU-n kívülről érkező áruk 22 eurós összeghatárig vám- és áfamentesek, míg a 22 és 150 euró közöttiek vámmentesek, de áfát kell fizetni utánuk.

A 150 euró alatti áruk továbbra is vámmentesek maradnak, kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a dohányt, valamint a dohánytermékeket.  Az unióba érkező árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani. Július elseje előtt az áfamentesség azokra a termékekre vonatkozik, amelyek szabad forgalomba bocsátását eddig az időpontig kezdeményezik a vámhatóságnál.

 

Minden online rendelés esetén, de a vámeljárás miatt az unión kívüli rendeléskor különösen fontos a pontos címadatok (név, cím) mellett az elektronikus elérhetőségek (email, telefon) megadása is, mert a megfelelő adatok birtokában a posta automatikusan elvégzi a vámeljárást, és fizetést követően a szabályok szerint kézbesíti a küldeményt.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: