2021. 04. 08., csütörtök, 12:39

Érdemes jobban odafigyelni - Sokkal több kullancs lesz idén

A kullancs leginkább tavasszal és ősszel támad, de nyáron is rengeteg megbetegedést okoz ha több időt töltünk a természetben, akárcsak most, amikor a korlátozások miatt egyre többen indulunk kirándulni.

Az enyhe télnek köszönhetően a kullancsok nagy része simán át tudott telelni, ráadásul ezen kívül a rágcsálópopuláció is nagyobb számú, így aztán több táplálékforrása lesz a kullancsárváknak. Amikor pedig ezek a vérszívók felcseperednek és a következő fejlődési stádiumba érnek, még több gazdakereső kullancs fog embert megtalálni – magyarázta az InfoRádiónak Földvári Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa.

 

forrás: index

Ezért tartsuk be a szabályokat, ha erdőbe megyünk kirándulni

Ezért tartsuk be a szabályokat, ha erdőbe megyünk kirándulni

A tavaly tavasszal elrendelt karantén óta 25-30 százalékkal többen választják az erdőket kikapcsolódásra és bár Magyarországon összesen több mint 11 ezer kilométernyi turistaút-hálózatot használhatunk, a legtöbben még mindig a korábban is felkapott helyekre látogatnak el: most kétszer-háromszor...

Tehát a szokásosnál intenzívebb kullancs aktivitás várható, érdemes tehát nagyon figyelni magunkra és kedvenceinkre is, de a boltokban kapható riasztó sprayk sem nyújthatnak 100 százalékos védelmet. A hiedelemmel ellentétben a kullancsok egyébként nem ugranak ránk, a növényzet segítségével akadnak az ember ruhájába vagy az állatok szőrébe, a legtöbb vérszívót az avar és a dús aljnövényzet rejti.

Figyeljünk nagyon kedvenceinkre és magunkra is!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: