2021. 04. 06., Kedd, 16:30

Ma van a láthatatlan munka világnapja

via

Európa-szerte április első keddje a láthatatlan munka napja. De mi is az a láthatatlan munka? Röviden az a munka, ami csak akkor látszik, ha nincs elvégezve. Természetesnek vesszük, de nem az.

A láthatatlan munka az a fizetetlen munka, amit háztartáson belül vagy önkéntes munkaként a közösségben végeznek. Azok a kötelességeink, melyeket meg kell csinálni, még akkor is ha fizetés nem, sőt elismerés is csak kevés jár cserébe. Természetesen ez nagyon sokféle munka lehet, főzés vagy bevásárlás, díszítés és csomagolás az ünnepekre, önkéntes munka, rendszerezés és még sorolhatnánk. Egy nagyon cseles tevékenység, hiszen bár nap mint nap az orrunk előtt van, de csak akkor látható igazán ha nincs elvégezve, vagy azok számára látszik akik dolgoztak vele. 

A láthatatlan munka világnap célja pedig láthatóvá tenni a láthatatlan foglalatosságot, tehát ha felismerjük ezt a tevékenységet az a legjobb ha kimondjuk magunknak, a velünk együtt élőknek, hogy mennyi mindent csináltunk meg. Persze nem kell világgá kürtölni, hogy milyen észbontóan, szédületesen, szenzációsan szuper extra vagy mert bedobtál egy mosást, de nagyon fontos láthatóvá tenni ezeket a dolgokat azzal, hogy tudatosítjuk magunkban, hogy mi mindent csináltunk meg pluszban. Ha mégse tudnád felmérni mennyit ér a munkád, akkor azt IDE kattintva meg is nézheted, utána pedig tessék medícsérni magas, amiért ennyit dolgozol!

Te mennyit dolgozol ingyen?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: