Adri Adri

2021. 04. 05., hétfő, 12:04

Több kilométernyi fonott kosár fogadta a csíkszeredai papokat az ételszentelésen - VIDEÓ

A csíkszeredai húsvéti ételszentelés a Kárpát-medence legnagyobb hasonló jellegű eseménye, melyet tavaly a járványhelyzet miatt el kellett halasztani. Idén pedig szigorú szabályokhoz kötötték a ceremónián való részvételt.

A város polgármesteri hivatala kibővítette a program helyszínét: nemcsak a közigazgatási palota előtti téren, hanem a tér mellett elhaladó sugárúton is lehetővé tette az ételszentelést, a résztvevők így tartani tudták az előírt távolságot. Sokan öltöztek hagyományos népviseleti ruhába az alkalomból, az ételeket pedig fonott kosarakba vitték  magukkal.

Összesen több mint 3500-an mentek el a ceremóniára, így a papoknak több kilométert kellett megtenniük és szenteltvizet hinteni minden kosárra.

A román egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu szerint a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett zajló ételszentelés pozitív példa.

Meghatottak a csíkszeredai képek, a húsvétot ünneplő hívekkel, akik egyben a felelősségtudatukat és szolidaritásukat is kinyilvánították. Gratulálok a szervezőknek és a résztvevőknek!

Csíkszeredában az országos átlagtól kevesebben fertőződnek meg a vírustól.