2021. 04. 05., hétfő, 10:49

Napokon belül kezdődhet az újranyitás - Mutatjuk a részleteket!

A napokban Magyarország eléri a 2,5 millió beoltott számot, amivel a jelenleg hatályban lévő rendelkezések szerint automatikusan beindul az újranyitás, melynek első lépcsőfoka a kijárási korlátozást, a boltokat és a szolgáltatásokat érinti. Újranyithatnak többek között a ruhaüzletek, bútorboltok, fodrászatok, kozmetikák. Mutatjuk mi vár ránk ha elérjük a célszámot, azaz nagyjából április 8. után.

A jelenlegi korlátozó intézkedések április 8-ig vannak érvényben, ez után két út áll a kormány előtt: ha megvan a 2,5 millió beoltott szám, akkor életbe léphetnek az újraindítás első intézkedései, ha nincs meg aznapra vagy várhatóan 9-ére a 2,5 millió beoltott szám, akkor újabb néhány napra meg kellene hosszabbítania a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedéseket.

Közel a 2,5 millió - Mutatjuk a heti átoltottsági számokat

Közel a 2,5 millió - Mutatjuk a heti átoltottsági számokat

A hétfői napot bezárólag Magyarországon 100 főből 32,37-re jut legalább egy oltás, a lakosság 23,14% van beoltva, összesen 2.636.000 fő.

Amennyiben a jelenlegi ütemben halad az oltási sebesség, úgy péntektől ezekre az új, lazítás irányába ellépő szabályokra készülhetünk:

  • A kijárási tilalom időtartama szűkül: a most érvényben lévő este 8 órától reggel 5-ig tartó időszakkal szemben este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszak lesz.
  • Az üzletek kötelező zárva tartási időszaka szűkül: az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lesznek nyitva, míg a mostani szabályok szerint reggel 5 óra és este 7 óra között vannak nyitva.
  • A nyitva tartó boltok köre bővül: a március 8. óta zárva tartó üzletek (ruhaboltok, plázában lévő üzletek, bútorboltok) újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók, de újfajta korlátozások szerint. A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani.
  • A vendéglátó üzletek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben (ez így van már tavaly november óta), csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: