2021. 04. 02., Péntek, 06:50

Tudtad, hogy a jógának különböző fajtái vannak? Találd meg a megfelelőt - II. rész

Méregtelenítés, stresszcsökkentés, egészségmegőrzés. Ezekre mind jó a joga, mint sport, mégis különböző jógairányzatok vannak és mindegyik másra a legjobb. ugyan a célja mindegyiknek nagyjából ugyanaz, mégis van amelyik inkább meditatív, valamelyik pedig inkább az izmokra fókuszál. Összegyűjtöttünk pár jógatípust, ezek közül pedig kiválaszthatod melyik a legjobb számodra.

IYENGAR

Ez a jógatípus B.K.S Iyengar mester nevéhez fűződik. Lényege a stabilitás és a jó egészség fenntartása. Az Iyengar jógában a pózok általában hosszabban kitartottak, mint bármely egyéb jógatípus esetében. Az Iyengar jóga hihetetlenül jó testtudatot biztosít, hiszen a pózokban nagyon nagy figyelmet fordítunk a helyes testtartásra, az izmok és a csontrendszer helyzetére, a precizitásra. Egyszerűen megfogalmazva, az Iyengar jógaórák terápia jellegűek, segítenek az önismeret és az önfegyelem elérésében. Az Iyengar jógaterápia kifejezetten előnyös mozgásszervi panaszok esetén (persze ez mindegyik jógairányzatról elmondható), ami mégis mellette szól az, hogy nem kötött gyakorlatokkal dolgozik, speciálisan, a gyakorló igényeihez mérten variálhatóak az ászanák.

HATHA JÓGA

A Hatha jóga a jógák „nagyörege”, a legnagyobb halmaz, nem is jógatípus, hanem gyűjtőfogalom. Egyrészt azért, mert belőle fejlődött ki nagyon sok irányzat és gyakorlatsor, másrészt azért, mert a legrégebbi, legautentikusabb és legemberibb. A Hatha jóga ászanáit használja az Ashtanga, a Bikram és az Iyengar jóga is. Azoknak ajánlott, akik szeretik a változatosságot, nem minden esetben élvezik a kötött gyakorlatsorokat. A Hatha jóga esélyt ad arra, hogy a teljesen kezdő jógázóból gyakorlott jógázó legyen. Elkezdhető a gyakorlás nagyon egyszerű ászanákkal, és a fejlődés ütemében haladhatunk a nagyobb koncentrációt, izomerőt, rugalmasságot igénylő ászanák felé. A hatha jóga ezért mindennek az alapja. A gyakorlott jógaoktatók bármilyen igénynek és testi-lelki állapotnak megfelelő órát tudnak tartani, terápiás jelleggel. A sok irányzat és stílus mellett ne feledkezzünk el a Hatha jógáról sem! Ez a rendszer csöndben ott áll minden egyes irányzat mögött! Mivel nem kötött gyakorlatokkal dolgozik, ezért az ászanasorozatok speciálisan kombinálhatóak.

Innen fejlődött ki a:

  • gerincjóga – a hatha jóga gerincet erősítő és nyújtó ászanáit tartalmazza
  • női jóga – a kismedencei szervekre ható ászanákat tartalmaz
  • yin jóga – nyújtásokat, medence, csípő és mellkasnyitásokat tartalmaz
  • flow jóga – dinamikus, egymásba érő, táncszerű hatha jóga ászanákat tartalmaz

A Hatha-jóga azonban nem csak ászanákat, de különböző légzésgyakorlatokat, meditációkat, életvezetési irányelveket is tartalmaz. Mindazoknak, akik életmódváltásra törekszenek ez a rendszer a legjobb „barátjuk” lesz egy új, egészséges és vitális élet felé. Személy szerint bármely jógairányzat követőjének nagyon ajánlom a hatha jóga rendszerével és tanításaival való ismerkedést.

Melyiket választod?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: