2021. 04. 01., Csütörtök, 10:46

LEGO-maffiát üldöz a francia rendőrség

Talán elsőre viccesen hangzik, de akik egy kisebb vagyont elköltenek a különleges gyűjtői LEGO készletekre tudják, hogy mennyire bosszantó tud lenni, amikor egy bűnbanda meglopja őket. A francia nyomozók egy lengyel csoport ellen indítottak hajtóvadászatot – írja a Guardian.

A bűnszervezetre először 2019-ben figyeltek fel, de tavaly februárban is aktívan tevékenykedtek Franciaországban. A módszerük ugyanaz volt: kivettek egy hotelszobát Párizs közelében, kifosztották a környékbeli játékboltokat, aztán visszamentek otthonukba, Lengyelországba. A LEGO-maffia azonban nemcsak a boltok polcairól emeli el a játékokat, de több családhoz is betörtek már egy-egy ritka darabért vagy készletért. Egy nőt és két férfit sikerült tetten érniük a nyomozóknak, amikor éppen egy játékboltban akartak lopni tavaly júniusban. 

A LEGO-val való illegális kereskedelem évről évre csak növekszik: jelentettek már be nagyobb értékű lopást az Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából is, de a prímet az a San Diego-i eset viszi, amikor 2005-ben egy csapat nő 200 ezer euró (mai árfolyammal számolva több mint 72 millió forint) értékben lopott LEGO-t.

A rendőrség most arra figyelmeztette a játékkereskedőket és a szülőket is, hogy legyenek óvatosak a külföldről beszerzett játékokkal.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: