2021. 04. 01., csütörtök, 10:46

LEGO-maffiát üldöz a francia rendőrség

Talán elsőre viccesen hangzik, de akik egy kisebb vagyont elköltenek a különleges gyűjtői LEGO készletekre tudják, hogy mennyire bosszantó tud lenni, amikor egy bűnbanda meglopja őket. A francia nyomozók egy lengyel csoport ellen indítottak hajtóvadászatot – írja a Guardian.

A bűnszervezetre először 2019-ben figyeltek fel, de tavaly februárban is aktívan tevékenykedtek Franciaországban. A módszerük ugyanaz volt: kivettek egy hotelszobát Párizs közelében, kifosztották a környékbeli játékboltokat, aztán visszamentek otthonukba, Lengyelországba. A LEGO-maffia azonban nemcsak a boltok polcairól emeli el a játékokat, de több családhoz is betörtek már egy-egy ritka darabért vagy készletért. Egy nőt és két férfit sikerült tetten érniük a nyomozóknak, amikor éppen egy játékboltban akartak lopni tavaly júniusban. 

 

Mindhárom tolvaj lengyel származású, és kihallgatásuk alatt elismerték, hogy egy nagyobb csoport tagjai, akik ritka LEGO- készleteket tulajdonítanak el, hogy aztán borsós áron adjanak rajta túl egy gyűjtőnek. Gerben van IJken egy LEGO-kereskedelemre szakosodott online aukciós oldal szakértője szerint a világjárvány hatására egyre többen vesznek LEGO-t és van olyan, hogy egy hét alatt csak az ő oldalukon több mint ezer tranzakció történik. Azt is elmondta, hogy van olyan 2007-ben megjelent készlet, ami az eredeti ár sokszorosáért, 2500 euróért, azaz körülbelül 905 ezer forintnak megfelelő összegért kelt el.

 

A LEGO-val való illegális kereskedelem évről évre csak növekszik: jelentettek már be nagyobb értékű lopást az Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából is, de a prímet az a San Diego-i eset viszi, amikor 2005-ben egy csapat nő 200 ezer euró (mai árfolyammal számolva több mint 72 millió forint) értékben lopott LEGO-t.

 

A rendőrség most arra figyelmeztette a játékkereskedőket és a szülőket is, hogy legyenek óvatosak a külföldről beszerzett játékokkal.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: